Nu har aktivister från Djurrättsalliansen bestämt sig för att vittna mot Hultström och därmed röja sin anonymitet.
Nu har aktivister från Djurrättsalliansen bestämt sig för att vittna mot Hultström och därmed röja sin anonymitet.

Djurrättsalliansen tänker vittna

Djurrättsalliansen ändrar sig. Nu träder dess aktivister fram med namn för att inta vittnesbåsen och sätta dit de grisägare som vanskött sina djur.


Djurrättsalliansen avslöjade i höstas ett skräckvälde på många grisgårdar runt om i landet. Man filmade övergreppen i svinstiorna och med filmernas hjälp ville man dels väcka uppmärksamhet och dels få grisplågarna fällda.

Men aktivisterna som genomförde smygfilmningen ville förbli anonyma. Delvis för att kunna fortsätta jobba på samma sätt.

Och då var risken att grisägarna skulle gå fria. Det räckte inte med bara filmerna, polisen ville hålla förhör med Djurrättsalliansens aktivister. De som höll i kameran.

Nu har aktivisterna ändrat sig och träder fram för att vittna mot en polisanmäld gårdsägare.

Lena Lindström, talesperson för Djurrättsalliansen, uppger för Sveriges Radio Halland att de vill låta åtminstone ett fall gå till prövning för att se om det kan bli ett prejudikat på det.

Aktivisterna väljer att vittna mot ägaren till den gård som de säger sig ha mest material från - Lars Hultström, tidigare ordförande i branschorganisationen Swedish Meat. På hans gård Blackstaby i Sörmland togs de chockerande bilderna på grisar som åt på döda grisar.

Avslöjandet fick till följd att Lars Hultström avgick från sina uppdrag i bland annat Swedish Meat.

Allt som allt har Djurrättsalliansen polisanmält 92 grisgårdar.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Iran bekräftar att man skjutit ned drönare men tillbakavisar att man skulle angripits av tyngre vapen. "Ingen större skada har uppstått", enligt en statlig nyhetsbyrå.