Dubbelmordet i Halland knyts nu till en norsk maffiaboss.
Dubbelmordet i Halland knyts nu till en norsk maffiaboss. - Foto: Patrick Trägårdh/Scanpix

Dubbelmord kan vara hämnd på tjallare

De två männen som hittades döda i en bil i Halland kan ha mördats som hämnd. Kort före dubbelmordet fick en 43-årig smugglarboss veta att han blivit blåst av en tjallare inom maffian.


MALMÖ. I jakten på den som beställt morden på de båda värmlänningar som hittades med krossade skallar i en brinnande bil - pekar spåren nu mot två personer. En 45-årig man från Landskrona och den som tros vara hans affärskontakt i Norge. En 43-årig smugglarkung.

43-åringen driver en smugglarmaffia med omfattande verksamhet i flera länder.

Smugglarboss

I maj 2009 slog tullen till mot en smugglartransport i Malmö, framgår av nya uppgifter till Sydsvenskan. Och beslaget riktades mot 43-åringens organisation. Det var via den 45-årige Landskronabon som tullen fick nys om den 43-årige smugglarbossen i Norge.

Bland 45-åringens beslagtagna tillhörigheter fanns uppgifter som knöt ihop de två.

Och bara dagar före dubbelmordet, skriver Sydsvenskan, avslöjades att tullen kunde slå till mot en last med cigaretter till ett värde av minst fyra miljoner kronor tack vare en tipsare inom smugglarmaffian.

Knyts till mordgården

Ligans 43-årige ledare kan dessutom knytas till gården där de båda männen mördades.

Det var först i december när smugglaråtalet - som redan i tingsrätten föranlett hårda straff för de inblandade - skulle upp i hovrätten som en av de åtalade männens advokat fick veta att tullen använt sig av en tipsare.

– Det hade inte påverkat straffet för min klient om det blev känt att det fanns en källa, men att man mörkar detta lägger en skugga över hela utredningen, säger advokat Carl-Ebbe Tuwezén till Sydsvenskan.

Ingen brottsprovokation

Tullkriminalens chef hävdar dock att det "inte förekommit någon bevisprovokation eller något som liknar brottsprovokation".

Därmed bekräftar man också indirekt att det som fick upp spåret var en tjallare.

Och 43-åringen var fram till i höstas skriven på gården mellan Genarp och Dalby där de båda värmlänningarna mördades.

43-åringen är inblandad i en känd maffiastiftelse och tidigare dömd för mångmiljonbedrägerier i Norge med koppling till stiftelsen.

Skånepolisen vill inte kommentera Sydsvenskans uppgifter om nya spår i det brutala maffiarelaterade mordet.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här går 100 företag i konkurs – varje vecka

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat på Rv 50 Lillån i Örebro", skriver polisen på sin hemsida.

FN: Israel hindrar 7 oktober-offer från att prata

Israel hindrar FN:s utredare från att prata med vittnen och offer från 7 oktober-attacken. Det uppger FN:s tidigare chef för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, som leder en utredning om angreppet.

Hizbollah: Skickat drönare mot Israel

Den Irantrogna shiamilisen Hizbollah i Libanon tar på sig en drönarattack mot Israel på tisdagen.

Bostadsbyggandet faller i USA

Bostadsbyggandet i USA sjunker. Nystartade bostadsbyggen föll med 14,7 procent i mars, till en årstakt på 1,32 miljoner byggen. Det är den lägsta nivån sedan augusti i fjol, visar nya siffror från det amerikanska handelsdepartementet.

Hjälp, mitt barn har också börjat snusa • Experten: "Skäms"

Hur ber man sitt barn sluta snusa utan att det blir ett bråk? Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som avslöjar hur man gör.