- Foto: Tomas Oneborg/SvD/SCANPIX

Sextrakasserad i kyrkan - blir utan ersättning

Kvinnan fick psykiska besvär till följd av sextrakasserier på jobbet inom Svenska kyrkan. Först fick kvinnan besvären klassade som arbetsskada. Nu säger kammarrätten stopp.


VÄRMLAND. För tio år sedan ofredades kvinnan sexuellt i ett garage av en arbetskamrat inom Svenska kyrkan. Mannen flyttades till annan ort men efter ett år ville Svenska kyrkan att de skulle jobba tillsammans. Allt efter kyrkans principer om förlåtelse och försoning.

Under samma period dömdes mannen för sexuellt ofredande. Då blev situationen ännu värre för kvinnan.

-  Trots domen trodde de mig inte. Det var som de tyckte att det som hänt var mitt fel, sa kvinnan till Värmlands Folkblad.

Kvinnan drabbades av posttraumatisk stress och depression. Trots flera upprepade försök att arbeta ansåg kvinna situationen vara ohållbar.

Hon ansökte om livränta, men Försäkringskassan sa då nej med motiveringen att arbetsplatsens situation inte var tillräckligt allvarlig för att ge kvinnan psykiska besvär.

Kvinnan överklagade då beslutet till länsrätten, som gav henne rätt. Det fanns ett samband mellan ofredandet och hennes besvär.

Då överklagade Försäkringskassan till kammarrätten, som Försäkringskassan rätt. Kammarrätten menar att sambandet mellan sextrakasserierna och kvinnans psykiska besvär inte är tillräcklig stort.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Längsta svackan på Wall Street sedan oktober

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.