- Foto: Tomas Oneborg/SvD/SCANPIX

Sextrakasserad i kyrkan - blir utan ersättning

Kvinnan fick psykiska besvär till följd av sextrakasserier på jobbet inom Svenska kyrkan. Först fick kvinnan besvären klassade som arbetsskada. Nu säger kammarrätten stopp.


VÄRMLAND. För tio år sedan ofredades kvinnan sexuellt i ett garage av en arbetskamrat inom Svenska kyrkan. Mannen flyttades till annan ort men efter ett år ville Svenska kyrkan att de skulle jobba tillsammans. Allt efter kyrkans principer om förlåtelse och försoning.

Under samma period dömdes mannen för sexuellt ofredande. Då blev situationen ännu värre för kvinnan.

-  Trots domen trodde de mig inte. Det var som de tyckte att det som hänt var mitt fel, sa kvinnan till Värmlands Folkblad.

Kvinnan drabbades av posttraumatisk stress och depression. Trots flera upprepade försök att arbeta ansåg kvinna situationen vara ohållbar.

Hon ansökte om livränta, men Försäkringskassan sa då nej med motiveringen att arbetsplatsens situation inte var tillräckligt allvarlig för att ge kvinnan psykiska besvär.

Kvinnan överklagade då beslutet till länsrätten, som gav henne rätt. Det fanns ett samband mellan ofredandet och hennes besvär.

Då överklagade Försäkringskassan till kammarrätten, som Försäkringskassan rätt. Kammarrätten menar att sambandet mellan sextrakasserierna och kvinnans psykiska besvär inte är tillräcklig stort.

/
Senaste nytt

Svenska elever på toppnivå

Hjälpen framme till instängda tunnelarbetare

Räddningsarbetarna har nu efter nästan tio meter av manuellt grävande nått fram till de 41 instängda tunnelarbetarna i Himalayamassivet i Indien.

Nätbedragare gripna i Europol-insats i Ukraina

Ledaren för en hackergrupp som opererat från Ukraina har gripits i en gemensam insats av amerikansk, europeisk och ukrainsk polis.

Snösmocka på väg: Här blir det det 30 centimeter snö och kraftig vind

Det kraftiga snöfallet och vinden längs kusten i Västerbotten fortsätter under tisdagen. Även delar av Uppsala och Stockholm län får kraftigt snöfall.

Nordea: Räntesänkning först efter sommaren

Riksbanken har högst troligtvis höjt klart. Någon räntesänkning är dock inte aktuell förrän efter sommaren 2024. Den bedömningen gör Nordea i en uppdaterad boränteprognos.

Urban och Heidi mördades på drömresa i Nya Zeeland – 35 år senare kan mördaren frias

1 timme sedan
Dubbelmordet på två svenska turister i Nya Zeeland för nästan 35 år sedan ska prövas i rätten igen. Mannen som suttit dömd kan frias helt.