Fredag 27 Maj
Stockholm

Sextrakasserad i kyrkan - blir utan ersättning

Kvinnan fick psykiska besvär till följd av sextrakasserier på jobbet inom Svenska kyrkan. Först fick kvinnan besvären klassade som arbetsskada. Nu säger kammarrätten stopp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

VÄRMLAND. För tio år sedan ofredades kvinnan sexuellt i ett garage av en arbetskamrat inom Svenska kyrkan. Mannen flyttades till annan ort men efter ett år ville Svenska kyrkan att de skulle jobba tillsammans. Allt efter kyrkans principer om förlåtelse och försoning.

Under samma period dömdes mannen för sexuellt ofredande. Då blev situationen ännu värre för kvinnan.

-  Trots domen trodde de mig inte. Det var som de tyckte att det som hänt var mitt fel, sa kvinnan till Värmlands Folkblad.

Kvinnan drabbades av posttraumatisk stress och depression. Trots flera upprepade försök att arbeta ansåg kvinna situationen vara ohållbar.

Hon ansökte om livränta, men Försäkringskassan sa då nej med motiveringen att arbetsplatsens situation inte var tillräckligt allvarlig för att ge kvinnan psykiska besvär.

Kvinnan överklagade då beslutet till länsrätten, som gav henne rätt. Det fanns ett samband mellan ofredandet och hennes besvär.

Då överklagade Försäkringskassan till kammarrätten, som Försäkringskassan rätt. Kammarrätten menar att sambandet mellan sextrakasserierna och kvinnans psykiska besvär inte är tillräcklig stort.

Kommentera
Kopiera länk
Dela