Fredag 27 Maj
Stockholm

Forskare: "Vargstammen för liten"

Rovdjursutredningen har fel, enligt ny forskarrapport.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tillsammans med tre amerikanska forskare har Jannikke Räikkönen vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm studerat en isolerad amerikansk vargstam på ön Isle Royale.

Samma stam som använts i den svenska debatten som positivt exempel på att det går att ha en mycket liten vargstam som ändå är frisk.

Men enligt Räikkönen har Rovdjursutredningen missat grundläggande fakta när de hänvisat till den vargstammen på Isle Royale. Den lilla stammen har lett till att inaveln skadat vargarna på Isel Royale.

– De resultat som vi har fått fram visar att 58 procent av vargarna på Isle Royale hade medfödda förändringar i skelettet och totalt 33 procent hade drabbats av skadliga förändringar, säger Jannikke Räikkönen till DN.

Hon är mycket kritisk till regeringens begränsningsregler för hur många vargar som ska få finnas i Sverige och varnar för allvarliga inavelskonsekvenser.

– Att regeringen nu sätter ett tak på 210 individer i den svenska vargpopulationen förvärrar situationen i och med att färre djur deltar i reproduktionen, säger hon till DN.

Kommentera
Kopiera länk
Dela