- Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Forskare: "Vargstammen för liten"

Rovdjursutredningen har fel, enligt ny forskarrapport.


Tillsammans med tre amerikanska forskare har Jannikke Räikkönen vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm studerat en isolerad amerikansk vargstam på ön Isle Royale.

Samma stam som använts i den svenska debatten som positivt exempel på att det går att ha en mycket liten vargstam som ändå är frisk.

Men enligt Räikkönen har Rovdjursutredningen missat grundläggande fakta när de hänvisat till den vargstammen på Isle Royale. Den lilla stammen har lett till att inaveln skadat vargarna på Isel Royale.

– De resultat som vi har fått fram visar att 58 procent av vargarna på Isle Royale hade medfödda förändringar i skelettet och totalt 33 procent hade drabbats av skadliga förändringar, säger Jannikke Räikkönen till DN.

Hon är mycket kritisk till regeringens begränsningsregler för hur många vargar som ska få finnas i Sverige och varnar för allvarliga inavelskonsekvenser.

– Att regeringen nu sätter ett tak på 210 individer i den svenska vargpopulationen förvärrar situationen i och med att färre djur deltar i reproduktionen, säger hon till DN.

/
/
/
/
Senaste nytt

Mordförsök i Södertälje

Minst 12 döda när fängelse stormades

Minst tolv människor dödades då väpnade gäng stormade det största fängelset i Haitis huvudstad Port-au-Prince i lördags. Många av de uppemot 4 000 intagna tros ha tagit sig ut.

Kung Harald är hemma i Norge

3 timmar sedan
Norges kung Harald har landat i Oslo.

Spaghetti och godis i USA:s nödpaket

igår 22:00
USA släppte ned 38 000 mål mat till Gaza i lördags. Nu avslöjar Jerusalem Post vad hjälpen bestod av.

Kvinna hittad död – man misstänkt för mord

igår 21:18
En äldre kvinna hittades död av ambulanspersonal i en bostad i Jönköping på söndagseftermiddagen. Polisen gör bedömningen att hon kan ha utsatts för brott och utreder händelsen som mord.

Skurup: Polisen rapporterar om stöld / inbrott

igår 20:47
"Misstänkt inbrottstjuv gripen, Skurup.", skriver polisen på sin hemsida.