- Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Forskare: "Vargstammen för liten"

Rovdjursutredningen har fel, enligt ny forskarrapport.


Tillsammans med tre amerikanska forskare har Jannikke Räikkönen vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm studerat en isolerad amerikansk vargstam på ön Isle Royale.

Samma stam som använts i den svenska debatten som positivt exempel på att det går att ha en mycket liten vargstam som ändå är frisk.

Men enligt Räikkönen har Rovdjursutredningen missat grundläggande fakta när de hänvisat till den vargstammen på Isle Royale. Den lilla stammen har lett till att inaveln skadat vargarna på Isel Royale.

– De resultat som vi har fått fram visar att 58 procent av vargarna på Isle Royale hade medfödda förändringar i skelettet och totalt 33 procent hade drabbats av skadliga förändringar, säger Jannikke Räikkönen till DN.

Hon är mycket kritisk till regeringens begränsningsregler för hur många vargar som ska få finnas i Sverige och varnar för allvarliga inavelskonsekvenser.

– Att regeringen nu sätter ett tak på 210 individer i den svenska vargpopulationen förvärrar situationen i och med att färre djur deltar i reproduktionen, säger hon till DN.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.