Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Störs av varg som inte finns

- 29/01/2010, 18:29 -
Elallergiker stör sig på vargarnas sändare. Trots att de inte finns.

Elallergiker stör sig på vargarnas sändare. Trots att de inte finns.

Scanpix

Elallergiker klagar på vargar med radiosändare. Fast de inte finns.

DALARNA. En familj vars medlemmar säger sig vara drabbade av så kallad elallergi valde att bosätta sig i Dalarnas vildmark "för att slippa strålningen från det moderna IT-samhället".

Familjen bor mitt i ett av Dalarnas vargrevir, skriver Dalarnas Tidningar. Och allt var frid och fröjd. Tills vargjakten inleddes. Då fick familjen en stöt av elångest och skrev brev till myndigheterna:

"Vi är helt ointresserade av om det finns 200 eller fler vargar i Sverige. Men det förutsätter att djuren häromkring inte är försedda med sändare".

"Oreda bland djuren"

"Sedan vargjakten har det varit "oreda" och stor rörlighet bland djuren. Sedan dess har vi haft flera vargar med sändare här", skriver familjen till länsstyrelsen. De har byggt flyttbara avskärmningar, men det hjälper inte mot vargen som stryker kring husen.

Länsstyrelsen har dock efter telefonkontakter och besök hos familjen kunnat konstatera att två vargar visserligen passerat nära huset, men att ingen av vargarna i reviret har sändare.

Och även om någon varg långtbortifrån hade hittat dit är sannolikheten att dess sändare stört familjen mikroskopisk.

Finns inga radiosändare

- Det är omöjligt att de skulle kunna bli störda. Sändaren är så svag att man i så fall måste vara högst fem meter från vargen om man skulle märka något. Då alstrar kraftledningar, teveapparater och annat mycket mer säger Olof Liberg, som är projektledare för det nordiska vargprojektet Skandulv, till DT.

- Dessutom finns inga vargar med radiosändare i hela Dalarna, säger Olof Liberg.