Färre tycker att de är brottoffer samtidigt som antalet anmälda brott ökar.
Färre tycker att de är brottoffer samtidigt som antalet anmälda brott ökar. - Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX

Var fjärde utsatt för brott

I en ny mätning från Brottsförebyggande rådet säger sig något färre ha blivit utsatta för brott än tidigare.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Andelen som uppger att de har utsatts för brott har faktiskt minskat något enligt en ny mätning från Brottsförebyggande rådet (Brå), upger Ekot i Sveriges Radio.

24 procent uppger att de utsatts för brott medan det året dessförinnan rörde sig om 26 procent.

Rickard Berglund på Klara närpolisstation i Stockholm är nöjd med resultatet och vill gärna ge sin egen myndighet en klapp på axeln. Han tror att det har att göra med att poliserna är mer synliga numera.

– Spontant skulle jag säga att det beror på att vi är fler som är ute och jobbar. Vi är tillgängligare för människor som är ute och rör sig. Det är lättare att få tag i en polis, och att säga till en polis, när man upplever att ett brott är på gång, säger Richard Berglund till SR.

Fler har förtroende

Och Brå ger honom rätt. Fler vågar lita på polis och domstolar i dag än tidigare. Bland 14 000 svarande är resultatet överlag mycket positivt.

– Vi ser att det är fler som har förtroende för rättsväsendet, och fler som känner sig trygga. Samtidigt verkar utsattheten ligga på en stabil nivå, med en antydan till minskning, säger Åsa Irlander på Brå till SR.

Samtidigt ökar ändå antalet brottsanmälningar. En förklaring kan vara att anmälningsbenägenheten är större. Man tar inte lika mycket skit som förr helt enkelt.

– Ja, i allra högsta grad. Man accepterar inte att man har blivit utsatt för någonting, säger Rickard Berglund, biträdande chef på Klara närpolisstation i Stockholm till SR.