Måndag 28 Nov
Stockholm

Nu införs förbudet mot MC-västar

1 av 2
. Foto: Russel A Daniels/AP/Scanpix
2 av 2
. Foto: frihets-partiet.se

"Den inverterade judestjärnans politik."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

LULEÅ. På måndagen sammanträder kommunstyrelsen i Luleå. I samband med mötet kommer ett förbud för MC-västar att införas.

Förbudet har stöd av alla partier i Luleå och gäller främst Hells Angels, som etablerat sig i staden, men också Bandidos som kopplas till organiserad brottslighet.

Peter Schervja är ordförande för nystartade Frihetspartiet, som värnar bikerkulturens rättigheter, och driver nättidningen Payback. Han menar att förbudet är grundlagsvidrigt och strider mot yttrandefriheten.

– Förbudet är fullständigt orimligt och att inte diskrimineringslagen gäller alla subkulturer är orimligt, säger han till Nyheter24.

Han menar att förföljelsen av mc-klubbar saknar stöd i brottsstatistiken och att media och polis förmedlat en fullkomligt felaktig bild.

Förbudet i Luleå tror han kommer att sprida sig och drabba klubbar över hela landet.

På frågan om det på något sätt går att jämföra med debatten om burkan och eventuella förbud av den säger han att det absolut gör det.

– Det är den obefogade rädslan för allt främmande oavsett om det gäller vargar i Värmland, burkan eller mc-västar, säger Peter Schervja till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är den inverterade judestjärnans politik, då märktes man om man var jude, här får man absolut inte ha ett märke och visa vem man är. Det börjar med små förbud på bussar och kommunlokaler.

I Luleå kommun delar man inte uppfattningen. I stället tycker man att förbudet är något att lyfta fram och vara stolt över.

- Luleå kommun är första kommun i landet som inför förbud av det här slaget och det ska vi vara stolta över, har moderaten Mattias Karlsson tidigare sagt till Norrbottens-Kuriren.

Till att börja med gäller förbudet bara lokaler som tillhör Luleå kommun eller hyrs ut av kommunen. Men det väntas så småningom utökas till att gälla också krogar och restauranger i staden. Något som redan införts i Eskilstuna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.