Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nationaldemokrater i slagsmål på skola

1 av 2

Värmdö gymnasium

2 av 2

ND.se

Nyheter | 09/02/2010 16:29

Högerextremisterna hade bokbord på gymnasieskola när det plötsligt utbröt ett vilt slagsmål.

STOCKHOLM. Nationaldemokraterna var på Värmdö gymnasium vid Gullmarsplan i södra Stockholm för att sprida sin främlingsfientliga propaganda.

När de skulle lämna skolan uppstod ett vilt slagsmål mellan partiets representanter, elever på skolan och vänsterextremister som dykt upp på skolan.

Nationaldemokraterna hade pockat på att få komma till skolan. I ryggen hade de ett utlåtande från justitiekanslern - JK - om att vissa partier inte kan portas från skolorna.

Det var upplagt för konflikt.

- Vi har haft vänsterextrema partier här tidigare och det har inte vollant någon diskussion, samtidigt förstår jag att elever känner sig kränkta eftersom nationaldemokraterna är mot homosexuella och invandrare, säger skolans rektor Arne Andersson till DN.

- Då hade vi kontroll och visste vad de sa, samtidigt kunde vi prata om deras argumentation med eleverna.

Att bråk skulle uppstå var givet när också vänsterextremister i AFA tog tillfället i akt.

- Eftersom de pratat om att nd skulle komma till skolan på teve, hade också AFA kommit och det blev slagsmål ute på gården, säger en elev till DN.

Tre poliser fanns på plats och en anmälan om misshandel har upprättats.

- Jag tycker att det är väldigt beklagansvärt och vi försöker att undvika bråk, säger Marc Abrahamsson, ordförande i Nationaldemokratisk ungdom till ABC.