Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Maria Wetterstrand miljömäktigast

- 10/02/2010, 09:07 -
Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand - miljömäktigast i Sverige.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand - miljömäktigast i Sverige.

Alexander von Sydow/Scanpix

Miljöpartiets språkrör har utsetts till miljömäktigast i Sverige.

Tidningen Miljöaktuellt har utsett mp-språkröret Maria Wetterstrand till mäktigast på miljöområdet - trots att hon inte sitter i regeringen.

- Jag tycker att det är väldigt kul att få den här responsen. I det här fallet tror jag att det handlar om vikten av tydliga opinionsbildare. Formellt är det svårare i opposition än i en regering men det är uppenbart att det går att påverka genom en tydlighet i den offentliga debatten, säger Maria Wetterstrand till DN.

Rakt in i teverummen

Det är för andra året i rad som tidningen Miljöaktuellt rankar de 100 mäktigaste inom området miljö och hållbarhet.

Maria Wetterstrand utses till miljömäktigast för att hon ”är trovärdig, kunnig, engagerad, rak och saklig. Hon är en lysande stjärna som tar Miljöpartiet till nya höjder genom att föra in nya idéer och tankeströmningar.” Enligt nomineringen har också Maria ”på ett tydligt, personligt och rakt sätt lyft in miljöfrågorna rakt in i människors teverum och läsefåtöljer.”

På listan finns politiker, miljöchefer, företagsledare och personer inom ideella organisationer. Alla med stort inflytande i gröna frågor.

Höja statusen

- Vi tycker att det är viktigt att uppmuntra de här frågorna och människorna som arbetar med dem, men även för att höja statusen för miljöchefer och andra miljöproffs i Sverige, säger Mikael Salo, chefredaktör för Miljöaktuellt, till DN.

Maria Wetterstrand surfar just nu på en sällan skådad popularitetsvåg vad gäller svenska politiker. Själv förklarar hon det med att hon håller kurs och styr bort från Maud Olofsson-fällan.

"Se till exempel Maud"

– Jag har ju förstås lyckats hålla mig borta från skandaler. Se till exempel till Maud Olofsson. Hon har ju haft fullt upp att försvara Vattenfall och deras agerande. Samtidigt vill jag ändå säga att media är lika kritiska till mig som de är till andra politiker. I varje fall ställer de lika kritiska frågor till mig som till alla andra, säger Maria Wetterstrand till Miljöaktuellt.