1 av 4
- Foto: Jesper Nilsson
2 av 4
- Foto: Jesper Nilsson
3 av 4
- Foto: Jesper Nilsson/Dagens Konflikt
4 av 4

"Poliser trakasserade journalist"

En journalist och debattör som fotograferat poliser i tjänst upplever sig ha utpressats att radera bilderna. Och är nu själv polisanmäld för brott mot personuppgiftslagen.


STOCKHOLM. Bloggaren, journalisten och debattören Jesper Nilsson var på väg hem från jobbet på torsdagseftermiddagen när han ser det som senare visar sig vara två civilklädda poliser ingripa mot ett par tonårskillar vid Hornstulls tunnelbanestation på Södermalm.

Jesper Nilsson, som i egenskap av journalist skrivit mycket om kontroller i tunnelbanan, plockar upp sin mobilkamera.

"Helvetet bryter lös"

Han misstänker nämligen att de två männen tillhör den grupp poliser som under senaste tiden påståtts extraknäcka som färdbeviskontrollanter i Stockholms tunnelbana.

"Så på behörigt avstånd (för att inte störa poliserna i deras arbete) tog jag jag tre snabba bilder med min kamera. Poliserna undrar vad fan jag håller på med och jag förklarar att jag inte fotograferar de båda ungdomarna utan bara de två poliserna. Jag frågar om de är poliser men de svarar avböjande och i stället undrar den första polisen varför jag tar foton och jag förklarar att jag skriver om kollektivtrafik och kontrollsystem. Då bryter helvetet lös", skriver Jesper Nilsson i en blogg om händelsen.

Tar mobil och pengar

Enligt Nilsson plåtar först en av poliserna honom, den andra är hetsig och rycker tag i Jesper Nilssons kläder och tar ifrån honom kameramobilen.

Nilsson hävdar att han därpå trycktes upp mot en vägg och att den ena polisen kopplade ett strupgrepp på honom.

Jesper Nilsson fråntas också sin mobiltelefon och pengar och poliserna ansätter honom med frågor om han använder narkotika.

- Nu börjar andra resenärer strömma till och undrar säkert varför två illa klädda män rycker åt sig värdesaker och kontanter från en liten kille på 164 centimeter . Poliserna tvingas ta fram sin legitimation för att resenärerna runt om kring inte skall ingripa. Även mannen i biljettkuren, som jag nyss löst en biljett av, kommer ut och ber poliserna att "i alla fall ta det lite lugnt, uppger Jesper Nilsson.

Misstänks för ofredande

Poliserna anklagar Jesper Nilsson för att ha ofredat dem.

- Ser det inte ur som att du är lite hög? frågar en av dem.

Enligt Nilsson med tydlig ironi i rösten.

- Eftersom jag fortfarande inte vill radera bilderna från min mobil säger han att de nog är tvungna att gripa mig och föra mig till häktet för att drogtestas. Jag förklarar att jag suttit på kontoret hela dagen och inte haft tid för varken lagliga eller olagliga droger. Men polisen förklarar att jag är "ovanligt lugn" vilket man tydligen inte skall vara när man träffar på svensk polis, skriver Jesper Nilsson.

Till slut går Jesper Nilsson med på att radera bilderna och videosnutten från sin mobiltelefon för att slippa åka med till stationen.

Återskapar bilderna

Men vad poliserna inte räknat med är att Nilsson, i en ganska avancerad övning, lyckas digitalt återskapa bilderna och videon. Senare publicerar han allt tillsammans med ett skriftligt vittnesmål på sin blogg.

När Nyheter24 når den ene polismannen, Martin Bergström, som var med under ingripandet vill han inte prata om händelsen.

- Har du pratat med min rotelchef? säger han kort.

Nu var det ju du som var med vid ingripandet så vi skulle behöva prata med dig i första hand.

Här väljer polismannen att lägga på luren.

Inget generellt bildförbud

- Mina poliser har upprättat en polisanmälan om brott mot personuppgiftslagen, PuL, så jag vill inte kommentera det här ärendet och på sätt föregripa polisutredningen, säger Bergströms chef på Stockholmspolisens ungdomsrotel, David Beukelmann.

Men hur är det generellt - får man inte fota poliser?

- Generellt får man ta bilder på poliser, det råder ingen tvekan om det. Men någonstans går gränsen mot ofredande. Om poliserna till exempel gör ett ingripande mot en person så kan den personen bli föremål för ofredande. Men också poliserna, säger David Beukelmann till Nyheter24.

"Det känns rätt bra"

Jesper Nilsson själv tänker inte upprätta någon polisanmälan.

- Det känns rätt bra. Jag känner mig inte upprörd eller så, säger han till Nyheter24.

Du är polisanmäld för brott mot PuL. Hur känns det?

- Det är jag inte rätt man att avgöra. Jag upplever inte att de gjorde något brottsligt. Om de tycker att jag ser drogad ut så har de rätt att kontrollera mig. Däremot tycker jag att jag blivit felbehandlad. De använde lagen på ett felaktigt sätt för att tvinga mig att göra något som jag inte ville - radera mina bilder från mobilen.

Kommer du på något sätt att gå vidare med detta?

- Antagligen kommer jag att skriva en JO-anmälan, säger Jesper Nilsson till Nyheter24.

Jesper Nilssons videofilm från ingripandet - den är återskapad sedan den först, på polismännens instruktioner, raderats. Därför saknas viss bild- och ljudinformation:

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!