Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Piratpartist valfuskade

Liksom Fredrik Reinfeldts moderater.
1 av 1

Liksom Fredrik Reinfeldts moderater.

Janerik henriksson/SCANPIX

Nyheter | 16/02/2010 08:55

Också piratpartiet härjas nu av en valfuskskandal.

STOCKHOLM. Piratpartiet upptäckte i helgen att en medlem försökt fuska sig till en plats på riksdagslistan samt som distriktsledare för Stockholm.

Medlemmen har nu stängts av skriver Svenska Dagbladet.

Det var partiets medlemsservice som upptäckte att ett stort antal medlemmar registrerats med felaktiga uppgifter.

Den skyldige visade sig vara en piratpartist som själv stod på riksdagslistan.

– Den förklaring som har getts är att personen ville testa om rutinerna fungerade, men jag vet inte hur pass långt det håller, säger partiledaren Rick Falkvinge till SvD.

Mannen har lämnat samtliga sina uppdrag och sin plats på riksdagslistan.

Riksdagslistan förändras ej

Distriktsledarvalet ska tas om helt. Men resultatet av primärvalet som satte riksdagslistan lämnas oförändrat - bortsett från att mannen i fråga lämnar sin plats - trots att man också där kunnat konstatera fusk.

– Vi har granskat utfallet och det innebär inga sakliga ändringar på listorna och därför låter vi dem stå oförändrade med skillnaden att den här personen inte står med längre, säger Rick Falkvinge till SvD.

Falkvinge menar att valdeltagandet är betydligt lägre i distriksledarvalet och att utfallet därför mer sannolikt påverkats av valfusket.

– Där har vi en låda full med röster och det går inte att se vilka som är riktiga och inte. Därför är det bara att börja om och göra om distriksledarvalet.

Men riksdagslistan står alltså fast.

– Den har kontrollerats av fem olika personer. Eftersom fusket inte har ändrat utfallet så gör vi inte om valet, inte som det ser ut i nuläget i varje fall, säger Rick Falkvinge till SvD.