1 av 4
- Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
2 av 4
- Foto: Maja Suslin/Scanpix
3 av 4
- Foto: AB SL/Janne Danielsson
4 av 4
- Foto: Maja Suslin och Henrik Montgomery/Scanpix. MONTAGE.

Fuskanklagad moderat gav kompis SL-uppdrag för halv miljon

Moderaten Christer Wennerholm gav goda vännen "Miss Inga" uppdrag värt halv miljon kronor - utan upphandling.


När SL ville utöka sitt engagemang i Pridefestivalen gav styrelseordföranden i SL, den valfuskutpekade moderaten Christer Wennerholm, med kort varsel och utan upphandling ett uppdrag värt en halv miljon kronor till G Life och Hanky.

Företag som drivs av Wennerholms nära vän Martin "Miss Inga" Johansson.

Beslutet fattades på ett extrainkallat presidiemöte där bara Wennerholm själv och hans två vice ordföranden deltog, uppger Realtid.

Någon offentlig upphandling gjordes aldrig.

– Det fanns ingen tid för upphandling och det var redan bestämt att uppdraget skulle gå till G Life. Det var bara för mig att verkställa presidiets beslut, säger Ann-Sofie Chudi, som var tillförordnad vd på SL vid tillfället, till Realtid.

När Nyheter24 når Christer Wennerholms pressekreterare Håkan Filipsson menar han dock att Ann-Sofie Chudi inte var tillförordnad vd vid tillfället.

Att Wennerholm och Miss Inga är goda vänner bekräftas av Wennerholm själv i hans blogg.

SL:s presschef Björn Holmberg säger att Wennerholm inte varit med och fattat beslut om att just Hanky och Glife skulle anlitas, utan att de valts för sina kunskaper om sociala medier.

– Presidiet gav ett uppdrag att utöka engagemanget i Pride men har aldrig fattat beslut om vilken leverantör vi ska ha, säger Björn Holmberg till Nyheter24.

Men är det inte en konstig slump att uppdraget går till en god vän till Wennerholm?

– Jag har inte, och inte de andra heller så vitt jag vet, haft kunskap om personkopplingen, säger Björn Holmberg till Nyheter24.

Janne Stefansson (kd), styrelseledamot i SL, är ändå kritisk till Wennerholms agerande.

– Om SL ska medverka i Pride är en vd-fråga och det ska inte politiker lägga sig i, säger han till Realtid och fortsätter:

– När det dessutom finns risk för jävsliknande situationer, som nära kopplingar till ordförande, är det direkt olämpligt och olustigt, säger Janne Stefansson.

/
SL
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.