Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Unga hoppar av politiska uppdrag

- 17/02/2010, 16:41 -
Miljöpartisten Gustav Fridolin ville prova på andra saker och lämnade rikspolitiken.
1 av 15

Miljöpartisten Gustav Fridolin ville prova på andra saker och lämnade rikspolitiken.

INGVAR KARMHED / SVD / SCANPIX

Men allt möjligt borde man inte få prova på, tycker statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.
2 av 15

Men allt möjligt borde man inte få prova på, tycker statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

BJÖRN LARSSON ASK /SVD / SCANPIX

Och kd-politikern Erika Josbrandt lämnade Luleå för kärleken och nytt jobb.
3 av 15

Och kd-politikern Erika Josbrandt lämnade Luleå för kärleken och nytt jobb.

Pontus Karlsson

Ett helt normalt beteende att vara "rörlig" i unga år, säger KBT-terapeuten och skådisen Jessica Zandén.
4 av 15

Ett helt normalt beteende att vara "rörlig" i unga år, säger KBT-terapeuten och skådisen Jessica Zandén.

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

5 av 15

6 av 15

7 av 15

8 av 15

9 av 15

10 av 15

11 av 15

12 av 15

13 av 15

14 av 15

15 av 15

Många unga väljer att lämna sina förtroendeuppdrag i kommunalpolitiken, medan äldre personer visar sig vara mer trogna väljarna, visar färska siffror från Valmyndigheten.

Ungdomar i politiken kräver ofta att få ta plats på politiska förtroendeuppdrag. Men när de väl får chansen visar det sig att de tröttnar ganska snabbt. Och sviker väljarnas förtroende.

Enligt Valmyndigheten har under innevarande mandatperiod hela 37,8 procent av totalt 508 ungdomar i åldern 18-25 med kommunalpolitiska uppdrag avgått.

60 procent lämnar

I Jämtlands län har så många som 62,5 procent valt att lämna sina uppdrag. Och i Uppsala län - där många studerande i denna ålderskategori är bosatta - har en majoritet av de väljarnas jämnåriga företrädare - 60 procent - lämnat kommunalpolitiken.

Erika Josbrandt, 31, före detta gruppledare för kristemokraternas i Luleås kommunfullmäktige, är en av de unga som bestämde sig för att hoppa av och flytta. 

- Att många ungdomar hoppar av handlar inte om att vi inte får vår röst hörd, snarare tvärtom. Det handlar om 80-talisternas rörlighet. Själv flyttade jag på grund av kärleken och fick ett annat förtroendeuppdrag. Jag sitter i dag i stadsdelsnämnden på Södermalm för kristdemokraterna. I statistiken ser det ut som man har “hoppat av”, när många fortsätter att jobba med politik, fast i andra städer, säger Erika Josbrandt till Nyheter24.

Fridolin jobbade med teve

Miljöpartisten Gustav Fridolin, 26, var Sveriges yngste riksdagsledamot någonsin, men bestämde sig även han för att sluta.

- Jag gjorde ett jättejobb, och fick se att det här faktiskt är en metod som fungerar för att förändra världen.

Men även han drabbades av “rörligheten”.

- Man blir en väldigt dålig politiker om man inte provar på något annat. Jag kände redan från början att jag bara ville sitta en eller två perioder.

Så Gustav Fridolin började jobba först på TV4 och sedan som lärare. Han berättar för Nyheter24 att han tror på ungdomars intresse för politiken.

-Det är många som engagerar sig, men så tar det inte alltid formen av ett partiprogram. Demonstrationer och studiecirklar är i stället något som fler gör, för där sker en mer personlig kontakt.

"Unga människans natur"

Att ungdomar flyttar runt och ändrar levnadsmönster, har enligt KBT-terapeuten och skådespelerskan Jessica Zandén en enkel förklaring.

- Det ligger i den unga människans natur. Det är väl klart att man än inte vet vem man är, och vad man vill. Det är bara vansinnigt att man redan vid 15 års ålder ska behöva bestämma vilket gymnasium man vill gå till.

Statsvetaren vill ha kontrakt

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren - verksam vid Uppsala universitet - ser däremot en lösning på problemet: Att rösta med fötterna och ge de unga politikerna dojan redan innan de är invalda.

- Man borde ha en typ av kontrakt så att man inte kan byta parti. Sen kan man ju som väljare aktivt kryssa för de äldre, som är mer stabila. Man bestämmer ju trots allt själv för vem man ska sätta sitt kryss, säger Stig-Björn Ljunggren till Nyheter24.

Men miljöpartisten Gustav Fridolin har åtminstone vänt blad på nytt och ser entusiastiskt på sin politiska framtid.

- Den 20 februari hålls ett möte inom mijöpartiet i Skåne, där jag sagt att jag kan tänka mig att kandidera. Jag känner att det är dags att göra en insats igen.

FOTNOT: Kolla hur många unga som hoppat av politiken i din kommun i bildspelet ovan.