Obducentens och allmänläkarens öden avgörs i dag

På torsdagen faller Attunda tingsrätts dom i da Costa-fallet. Nu handlar det om huruvida de mordanklagade läkarna ska få skadestånd av staten.


"Allmänläkaren och obducenten" blev ett begrepp i Sverige under 80-talet efter att ha anklagats för styckmordet på prostituerade 27-åringen Catrine da Costa 1984 - ett av de mest uppmärksammade mordåtalen i svensk kriminalhistoria.

De två läkarna friades sedermera för mordet, men tingsrätten menade att de hade styckat kroppen. Vilket senare ledde till att de förlorade sina läkarlegitimationer.

Justitiemord?

Något som många - däribland polisprofessor Leif GW Persson - beskrivit som ett justitiemord.

Nu har läkarna i ett sista försök att få upprättelse krävt 40 miljoner kronor i skadestånd av staten.

Skadeståndsrättegången startade i december förra året och på torsdagen faller domen.

Det är oklart om läkarna till slut kan få rätt, men många poliser som jobbat med fallet menar i dag att läkarna borde ges upprättelse.

– Min uppfattning är att de är oskyldiga. Det är hemskt, men så är det, säger Jan Olsson, pensionerad kriminalkommissarie som ansvarade för den kriminaltekniska delen i utredningen, till SvD.

Obducenten: "Kunskapen större"

Journalisten Patrik Nyberg har för Nyhetsverkets räkning pratat med en av läkarna - Obducenten.

Till skillnad från den tidigare häxjakten känner han att debatten sansat sig i dag.

- Jag har tagit del av det som skrivits både i traditionell media och på bloggar och jag märker att kunskapen är större hos dem som nu skriver än den var under 1980-talet. Då var det mycket felaktigheter som cirkulerade och vad jag skulle vilja kalla ohederliga förvanskningar av anklagelserna mot oss, säger obducenten.

Obducenten menar att mycket fakta som tidigare förvanskats nu behandlas mer varsamt.

- Till exempel tror jag inte att den tidningsläsande allmänheten förstod 1988 att allmänläkarens dotter endast var 17 månader gammal då hon, enligt sin mamma, ska ha bevittnat styckningen av Catrine da Costa. Jag tror inte heller det var många som förstod att detta var mammans berättelse och inte barnets, säger obducenten till Nyhetsverket.

"Man ger inte upp"

Men även om läkarna inte skulle få upprättelse i dagens dom från Attunda tingsrätt ser obducenten inte spelet som förlorat.

- Nej verkligen inte. Har man oskyldigt utpekats som likstyckare så ger man inte upp förrän sanningen kommit fram. Jag kommer att fortsätta kämpa för upprättelse, säger läkaren till Nyhetsverket.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

AI kliver in i Instagram och Facebook

Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bollebygd: Polisen rapporterar om knivlagen

1 timme sedan
"Stationsvägen, Bollebygd centrum", skriver polisen på sin hemsida.