Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

17-åringens nota: 880 000

- 19/02/2010, 15:03 -
En autistisk pojke vilar på en matta. Personen på bilden har inget samband med artikeln.

En autistisk pojke vilar på en matta. Personen på bilden har inget samband med artikeln.

Javier Galeano/Scanpix

Autistisk pojke och hans föräldrar förlorade tvist mot försäkringsbolag.

MALMÖ. Föräldrarna till en nu 17-årig autistisk pojke har förlorat en långvarig strid mot försäkringsbolaget Trygg-Hansa. Pojken är nu skyldig Trygg-Hansa 880 000 kronor efter en dom i hovrätten.

Föräldrarna har hävdat att pojkens autism orsakats av en vaccination. Medan Trygg-Hansa hävdat att tillståndet var medfött.

Får betala 880 000

Efter att först tingsrätten och nu också hovrätten gett försärkringsbolaget rätt uteblir inte bara ersättningen från Trygg-Hansa. Dessutom blir 17-åringen skyldig att betala bolagets rättegångskostnader på 180 000 kronor. Dessutom ska han betala drygt 700 000 kronor för rättegångskostnaderna i tingsrätten.

– Det är ganska uppseendeväckande. Det blir så väldigt tragiska konsekvenser i det här fallet när det har varit fråga om så stora rättegångskostnader, säger hovrättsrådet Boel Havelius till nyhetsbyrån TT.

Försäkringsbolaget Trygg-Hansa har dock efterskänkt sina rättegångskostnader, meddelar företaget i en pressrelease.

- Ett barns ekonomiska framtid har i och med rättsprocessen i detta speciella fall äventyrats och det anser inte vi är försvarbart, därför väljer vi att efterskänka alla kostnader, säger Björn Sporrong, ansvarig för Trygg-Hansas barn-, sjuk- och olycksfallsförsäkringar.

Föräldrarna: "Det var vaccinet"

Pojkens funktionsnedsättning upptäcktes först när han var ett och ett halvt år gammal - och föräldrarna har drivit processen med motiveringen att det inte är uteslutet att yttre miljöfaktorer orsakat sjukdomen. Till exempel den vaccination mot difteri, stelkramp och polio som pojken fått. Eller en senare vaccination mot polio.

Men hovrätten menar att Trygg-Hansa bevisat att autismen var medfödd. Med hjälp av experter på området fick försäkringsbolaget bekräftat att autism i mer än 90 procent av fallen är genetiskt betingad.

I undantagsfall kan sjukdomen orsakas av yttre miljöfaktorer och i mycket sällsynta fall också av extrema psykosociala förhållanden. Men rätten finner det alltså osannolikt att så varit fallet här.