Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tito Beltrán fri från fängelset - får fotboja

- 20/02/2010, 00:36 -

Karin Markhede / SCANPIX /

Våldtäktsdömde operasångaren Tito Beltrán får avtjäna återstoden av sitt straff i hemmet, skriver Crime News. "Det är inte mer än rätt", säger Beltran.

KRISTIANSTAD. Tito Beltrán är en fri man. Inte helt fri, visserligen.

Den våldtäktsdömde operasångaren, som nyligen friades för olaga hot efter att ha vält ett bord i ilska över en medfånge, ska förses med fotboja.

Men fängelset slipper han.

Det var i november som Beltrán ansökte om att få avtjäna resten av strafet i hemmet med elektronisk fotboja. Han angav som skäl att han ville vara med sin familj och att han blivit erbjuden ett jobb som kan trygga hans familjs ekonomiska tillvaro.

Tidigare har Tito Beltrán fått avslag på sina ansökningar om att få avtjäna straffet med fotboja eftersom han inte velat genomgå det så kallade ROS-programmet - en behandling för sexualbrottslingar.

- Det handlar inte bara om mig utan det är många andra intagna som drabbas av samma sak. Inne på anstalterna används ROS-programmet som utpressningsmedel trots att det ska vara frivilligt att delta, säger Tito Beltrán till Crime News.

Beltrán berättar att han av personalen varnats för att berätta för de andra fångarna att programmet är frivilligt.

Men förvaltningsrätten i Malmö har nu gett Tito Beltrán rätt. Deltagande i programmet är frivilligt och att han valt att inte delta kan inte belastas Beltrán i frågan om utökad frigång.

Beltrán är nöjd med beslutet.

- Det är inte mer än rätt. Jag är glad att de tog hänsyn till vad vi har framfört i målet, men jag är mest glad för att jag har min fru och familj som står vid min sida och ger mig kraften att kämpa vidare, säger Tito Beltrán till Crime News.

Hans hustru Jenny Beltrán har företrätt Tito Beltrán som juridiskt ombud. I dag är hon stolt.

- Det är bra att det slås fast vilka riktlinjer som ska gälla vid beviljande  av utökad frigång. Nu kan inte Kriminalvården längre använda ROS-programmet som
påtryckningsmedel, säger Jenny Beltrán till Crime News.