Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Försvarade sitt hem mot tjuvar - fråntogs sina vapen

- 02/03/2010, 10:42 -
Tjuvarna blev livrädda när rånoffret sköt sönder deras däck.

Tjuvarna blev livrädda när rånoffret sköt sönder deras däck.

All Over

Nu får polisen JO-kritik efter att ha beslagtagit vapen och vapenlicenserna för en man som försvarat sig mot tjuvar.

ÖRKELLJUNGA. Justitieombudsmannen (JO) kritiserar Skånepolisen för ett ingripande mot en man i norra delen av Örkelljunga kommun hösten 2007, skriver Helsingborgs Dagblad.

Polisen omhändertog fem gevär, ammunition och vapenlicenserna för gevären efter att mannen avlossat ett skott mot de flyende tjuvarnas bil.

Enligt polisen hade mannen visat prov på bristande omdöme och kunde därför inte anses lämplig att betros med fortsatt vapeninnehav.

Tjuvarna ringde polisen

Mannen själv har hävdat att han känt sig hotad och var rädd för att bli rånad och ville skydda sin egendom.

Enligt polisrapporten sköt han hål på bilens däck i syfte att återta det som var hans. Tjuvarna blev så rädda att de ringde på polis.

Och poliserna fråntog alltså den bestulne hans vapen. Man tog också licenserna för att mannen inte skulle kunna låna vapen hos en skytteförening eller en vapenhandlare.

Men JO har alltså sagt ifrån. Det var fel att omedelbart omhänderta vapenlicenserna.

En vapeninnehavare är, enligt lagen, inte skyldig att lämna ifrån sig vapenlicenser förrän ett återkallningsbeslut vunnit klaga kraft, konstaterar JO.

Skånepolisen säger sig nu ha lärt sig av sitt misstag.