Bussen havererade och saboterade hela skidsemestern.
1 av 2
Bussen havererade och saboterade hela skidsemestern. - Foto: Åre kommun
Bussen var på väg upp till Åre Björnen när den började glida bakåt i backen.
2 av 2
Bussen var på väg upp till Åre Björnen när den började glida bakåt i backen. - Foto: Wikimedia

Skidsemester blev skräckfärd - med bussen

Bussen på väg upp till Åre Björnen började glida ner för backen fullsatt med panikslagna passagerare.


ÅRE. Ett stort sällskap skidturister skulle bussas från flygplatsen i Östersund till Åre. Det visade sig bli en resa som fick strapatserna i backen att blekna.

– Det blev en skräckfärd. Busschauffören sa att alla skulle ställa sig längst bak i bussen, säger Rolf Johannessen, som var ombord, till Östersunds-Posten.

Det var i söndags som bussresan från helvetet saboterade semestern för en hel busslast skidturister.

Orkade 25 meter

Det började redan när bussen skulle ta sig över en bro till Holiday Club i Åre.

– Bussen orkade 25 meter upp på bron. Sedan började den spinna och vi stod helt stilla. Busschauffören backade då tillbaka ut i vägkorsningen för att ta sats. Då lyckades vi ta oss över, berättar Rolf Johannessen för ÖP.

Och på väg upp för backen mot Åre Björnen blev belastningen för stor.

– Den fullsatta bussen tog sig mycket långsamt framåt och snart återkom ljudet av spinnande däck som tuggade mot asfalten. Vi blev omkörda av både bilar och bussar. Vi blev stillastående. När chauffören gjorde ett nytt försök började vi glida bakåt, berättar Johannessen.

"Träng ihop er där bak"

I bussen började paniken göra sig påmind.

– Då uppmanade chauffören alla i bussen, även barnen, att ta av oss säkerhetsbältena och ställa oss längst bak i bussen. ”Jag måste ha mer tyngd på bakhjulen” sa han. Vi gjorde som han sa och trängde ihop oss där bak. Men då började bussen glida bakåt igen och nu även i sidled. Den stannade mot en snödriva vid vägkanten. Nu var alla oroliga och mycket upprörda, säger Rolf Johannessen som vid det här laget hade bestämt sig att lämna bussen.

– Vi såg ingen annan utväg än att ringa taxi i Björnänge som snabbt och säkert tog mitt sällskap till flygplatsen i Östersund.

"Skräckresa"

Rolf Johannessen har nu kontaktat trafikpolisen i Östersund.

– Det var ju en skräckresa för oss i bussen. Det känns som det är viktigt att genomlysa om det är trafikfarliga bussar som kör turister i Jämtland. Det kanske är dags att skrapa på den ytan. Hade det här varit en lokalbuss med folk från orten så hade det nog varit annat ljud i skällan, säger Rolf Johannessen till Östersunds-Posten.

Urban Dahlbäck på trafikpolisen i Östersund har varit i kontakt med bussbolaget som arrangerade turen.

– De kände till att det hänt, men det hade inget med dåliga däck att göra enligt dem. Det var väldigt halt den här dagen och det var en fullastad buss. Vi har inte varit ute och tittat på bussen. Vi måste lita på vad bussbolaget säger, säger Urban Dahlbäck till ÖP.

"Sandar inte i tid"

Men att alla står längst bak i bussen i en brant backe är ingenting som Urban Dahlbäck på trafikpolisen rekommenderar

– Nej, så får det naturligtvis inte gå till. Men vi har bara en man som berättat det. Vi får se om det kommer in mer uppgifter på det, säger han till ÖP.

Bussbolaget skyller ifrån sig på det dåliga väglaget.

– Jag förstår inte att de inte kan lära sig att sanda i god tid. Nu var det svinhalt i backen. Jag kan förstå om folk i bussen tyckte att det var otäckt, säger bussbolagets vd till ÖP.

 

/
/
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Armenien vädjar om FN-övervakning

Tolv länder ökar i EU-parlamentet

När Storbritannien lämnade EU försvann 46 mandat i EU-parlamentet och ledamöterna minskade till 705. I valet 2024 blir de 15 fler igen. Finland och Danmark får fler mandat – men Sverige är kvar på 21.

Tiotusentals demonstrerade mot polisvåld

3 timmar sedan
Tiotusentals människor i Frankrike har demonstrerat mot polisvåld under lördagen, i protester som organiserades av vänsterorganisationer.

Världens äldsta träbygge hittat i Zambia

3 timmar sedan
En 476 000 år gammal träkonstruktion har grävts fram i Zambia, rapporterar SVT Nyheter. Träkonstruktionen är den äldsta som hittills har hittats.

Sis-chefer tagna ur tjänst efter intervjuer

3 timmar sedan
Två centrala chefer för Statens institutionsstyrelse (Sis) har tagits ur tjänst och anmälts till Statens ansvarsnämnd (San), rapporterar SVT Nyheter.

Sågverk övertänt i Nora – räddningstjänsten på plats

igår 21:30
Det gamla sågverket vid Dammsjön i Nora kommun i Västmanland brinner. Byggnaden är helt övertänd och räddningstjänsten kommer att låta den brinna ner.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.