Han försvarar Lars Vilks rätt att teckna vad han vill - men menar att Vilks också får ta konsekvenserna.
1 av 2
Han försvarar Lars Vilks rätt att teckna vad han vill - men menar att Vilks också får ta konsekvenserna. - Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX
Magnus Betnér sätter ner foten i Muhammeddebatten.
2 av 2
Magnus Betnér sätter ner foten i Muhammeddebatten. - Foto: magnusbetner.com

Magnus Betnér ritar profeten Muhammed

Komikern Magnus Betnér tar fajten för yttrandefrihet.


- Man får också ta konsekvenserna av sina yttranden, även om konsekvensen innebär mordhot.

Magnus Betnér ger sig in i debatten om Lars Vilks, rondellhundar och Muhammedkarikatyrer med tre streckgubbar - föreställande folkpartiledaren Jan Björklund, Anne Frank och profeten Muhammed.

- Han publicerade sin taffliga teckning med en enda tanke, nämligen att stärka sitt eget varumärke. Ville man vara elak kunde man anta att det fanns en till, nämligen att spä på hetsen mot muslimer i Sverige, men det tror inte jag. Jag tror på att det var tänkt som en smart marknadsföringsgrej som fick vissa otrevliga konsekvenser. Det får Lars Vilks i så fall ta, skriver Magnus Betnér på SVT Debatt.

Samtidigt som Betnér själv står upp för yttrandefriheten med en "tafflig" karikatyr.

"Väck mig då"

- Självklart ska vi stötta Lars Vilks rätt att rita profethundar. Det är en oerhört viktig rätt, utan vilken vår sekulära demokrati inte har en chans att överleva. Vi ska värna den, men då borde vi i rimlighetens namn också värna nazisters rätt att förneka Förintelsen och kreationisters rätt att lägga fram teorier om att en skäggig farbror skapade jorden på sex dagar, skriver Betnér på SVT Debatt.

Magnus Betnér efterlyser en kompromisslös yttrandefrihet. Utan dolda agendor.

- När vi får se Aftonbladet ge en krönika till Åke Green. När vi får se Neo upplåta serverutrymme till någon som förnekar Stalins brott mot mänskligheten. När vi får se Judisk Krönika med bidrag från David Irwing eller bilder som Piss Christ och Ecce Homo i tidningen Dagen. Väck mig då, skriver han på SVT Debatt.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/
/
/
/