Vårdchef hade med sig knark till jobbet

Lät missbrukare provsmaka det vita pulvret.


JÖNKÖPING. En dag hade chefen på vårdboendet för psykiskt funktionshindrade med sig en påse innehållande ett vitt pulver till jobbet. Hon visste inte vad påsen innehöll och lät därför en före detta missbrukare smaka på substansen.

- Det är kokain, svarade exmissbrukaren.

Nu riktar Socialstyrelsen hård kritik mot vårdföretaget, som avstod från att anmäla händelsen, skriver Svenska Dagbladet.

Socialstyrelens fick in ett anonymt tips. Och riktar nu hård kritik mot vårdföretaget, som avstod från att göra en så kallad lex Sarah-anmälan.

– Hon hade fått påsen privat, och valde att ta med sig den till jobbet av någon anledning. Vi menar att det är ett agerande som inte talar för gott omdöme. Och det är heller inte omdömesgillt att låta en före detta missbrukare smaka på det, säger Birgitta Hagström, enhetschef på Socialstyrelens tillsynsavdelning i region sydöst, till SvD.

Vårdföretag däremot fäster ingen större vikt vid händelsen och tycker inte att de boende utsattes för risk - trots att chefen utsatte en tidigare missbrukare för uppenbara frestelser.

- Pulvret i fråga hade screenats av XX för följande substanser: amfetamin, benzodeazepiner, hasch samt opiater, skriver företaget till Socialstyrelsen.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!