Carl Bildt beklagar beslutet och menar att det försvårar försoningsprocessen mellan turkar och armenier.
1 av 2
Carl Bildt beklagar beslutet och menar att det försvårar försoningsprocessen mellan turkar och armenier. - Foto: Scanpix
En manifestation i Sverige 2008 för att få Turkiet att erkänna sig skyldiga till folkmord.
2 av 2
En manifestation i Sverige 2008 för att få Turkiet att erkänna sig skyldiga till folkmord. - Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX

Turkiet kallar hem sin Sverigeambassadör

Efter Sveriges riksdags beslut att erkänna folkmordet på armenierna kallar Turkiet hem sin ambassadör. Och landets premiärminister meddelar att han ställer in sitt planerade Sverigebesök.


STOCKHOLM. I en historisk omröstning valde i dag Sveriges riksdag att fördöma det turkiska folkmordetarmenierna 1915. Det har fått dramatiska konsekvenser och kastat in Sverige i ett diplomatiskt krig med Turkiet.

Med beslutet konstaterar riksdagen att det i Turkiet nedtystade folkmordet faktiskt ägt rum.

Alliansregeringen motsatte sig beslutet, men fyra borgerliga riksdagsledamöter gjorde saken till en samvetsfråga och röstade med den rödgröna oppositionen. Därmed gick beslutet igenom med minsta möjliga minoritet. 131 röster mot 130.

– Jag är mycket, mycket besviken, säger ambassadören Zergün Korutürk till nyhetsbyrån TT.

Under torsdagskvällen lät också den turkiske premiärminister Recep Tayyip Erdogan via nyhetsbyrån Reuters meddela att han efter beslutet ställer in ett besök i Sverige, som var inplanerat under mars månad.

I ett uttalande på sin hemsida skriver Erdogan:

- Vi fördömer kraftigt denna resolution, som är ett uttryck för politisk spekulation.

Besviken är också utrikesminister Carl Bildt som i ett uttalande säger att han beklagar att man väljer att politisera historieskrivningen. Bildt menar att beslutet kommer att försvåra den försoningsprocess som redan är satt i rörelse mellan turkar och armenier.

- Beslutet kommer inte heller att underlätta debatten i Turkiet, som blivit alltmer öppen och tolerant i takt med närmandet till den Europeiska unionen och de demokratiska reformer detta medför, skriver utrikesminister Carl Bildt på sin blogg.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.