Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Billigt vaccin skyddar flickor mot cancer

- 16/03/2010, 09:08 -

Bertil Ericson / SCANPIX

Betydligt billigare än beräknat att vaccinera samtliga skolflickor mot livmoderhalscancer.

I höst ska alla skolflickor i årskurs fem och sex vaccineras mot livmodercancer. Och att det blir billigare än vad man trott gör att man kan vaccinera fler.

– Vi har ju fått rabatt på 80 procent, så det är ett helt annat pris än vad vi har fått betala till och med i dag då. Så landstingen har faktiskt fått mycket mycket mera pengar än de 32 miljonerna det här kostar. Det finns en hel del pengar över, säger Bo Claesson på Sveriges Kommuner och Landsting, till Sveriges Radios Ekot.

Och det billiga priset gör att fler flickor kan omfattas av vaccineringen.

– De är egentligen inte öronmärkta men som jag ser det så finns väl all anledning att åtminstone använda en del av de där pengarna till att verkligen ge vaccin även till äldre flickor, säger Bo Claesson till SR.

Vaccinet skyddar mot två typer av hpv-virus som kan utvecklas till livmoderhalscancer. För att vaccinet ska fungera som det ska får flickor som vaccineras inte ha varit sexuellt aktiva innan de får sprutan.