Stockholm

"Polis gömde bevis som kunde ha friat Quick

Mordet på 11-årige Johan Asplund - som Quick erkänt - lämnar obesvarade frågor.
Mordet på 11-årige Johan Asplund - som Quick erkänt - lämnar obesvarade frågor. Foto: Scanpix

SVT-journalisten Hannes Råstam hävdar att polisen hemlighöll material som visar att vittnesmålen mot Thomas Quick saknar verklighetsanknytning.


Läs mer

Polis och åklagare har undanhållit mängder av utredningsmaterial som bevisar att Thomas Quick ljög när han erkände ett stort antal mord under 90-talet. Det hävdar SVT-journalisten Hannes Råstam, som gjort flera dokumentärer om den dömde seriemördaren och förmodade mytomanen Thomas Quick - numera Sture Bergwall.

– I polishuset i Sundsvall förvarades till helt nyligen tretton pärmar med handlingar, bland annat fjorton viktiga förhör med Quicks syskon. Materialet visar entydigt och övertygande att seriemördaren Thomas Quick är en konstruktion byggd på fantasierna hos en drogad psykpatient. Det systematiska fusket är så grovt att Riksåklagaren omedelbart borde öppna förundersökningar för samtliga åtta mord som Quick är dömd för, skriver journalisten Hannes Råstam på DN Debatt.

Många av de mord som Thomas Quick erkänt hade han vattentäta alibin för - och det kände åklagaren och polisen till. Men valde att mörka.

– Genom rättsväsendets hantering av Quickärendet har de verkliga mördarna gått fria, trots att åtminstone ett mord skulle kunna lösas med dna-teknik, skriver Råstam på DN Debatt.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.