Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Karolinska sjukhuset kan få böta halv miljon

- 17/03/2010, 17:25 -

Bertil Ericson/Scanpix

Brister i bemanning, lokaler och utrustning.

HUDDINGE. Socialstyrelsen har påtalat brister på Karolinska universitetssjukhuset många gånger tidigare.

Överbeläggningarna består dock ändå. Därför kan de nu tvingas böta en halv miljon kronor.

– Vi såg en hel del brister fortfarande. Bland annat i bemanning, lokaler och utrustning, speciellt på de geriatriska avdelningarna och på neurologen. Svårt sjuka patienter låg som överbeläggningar. Det kunde finnas fem patienter på en fyra-sal eller tre på en två-sal, vilket innebar att den extra patienten inte kunde förmedla sig. Det fanns ingen ringklocka som gick att koppla till, säger Ann Fagerlind, inspektör vid Socialstyrelsen, till SR:s Ekot.

Men chefsläkare Stefan Engqvist tycker ändå inte att Karolinska i Huddinge behöver fler vårdplatser.

– Hela Stockholm brottas med det här problemet. Det är därför jag säger att vi skulle behöva bygga ut Stockholms sjukvård i största allmänhet. Inte på vårt sjukhus. Vårt uppdrag är att bedriva högspecialiserad vård. Den behöver kanske inte byggas ut så mycket. Men det här att ta hand om vanliga människors vanliga sjukdomar, det kräver också vårdplatser. De kanske ska ligga någon annan stans än på vårt sjukhus, säger han till Ekot.