Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kvinna ber om att få dö

Kvinnan vädjar om att få dö i sitt brev till Socialstyrelsen.
1 av 1

Kvinnan vädjar om att få dö i sitt brev till Socialstyrelsen.

Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Nyheter | 17/03/2010 20:48

En 31-årig totalförlamad kvinna vädjar nu till Socialstyrelsen om att få avsluta sitt liv. Läkarna är positiva men Socialstyrelsen tvekar.

Kvinnan lider av en medfödd neurologisk sjukdom som gör att hon gradvis blir sämre. Hon vårdas i respirator och bor hemma men kräver ständig hjälp från en assistent.

- Jag kan inte andas själv. Inte ens ett enda andetag. Jag kan ej heller röra mig någonting, skriver hon i brevet som skickats till Socialstyrelsen.

Eftersom kvinnan inte längre kan andas själv vill hon bli nedsövd innan respiratorn stängs av.

- Ingen människa i världen kan klara av att kväva sig själv i vaket tillstånd utan att få panik. Hade jag haft förmåga att göra detta själv hade jag gjort det, skriver hon.

Kvinnans brev och önskemål om att avsluta sitt liv sätter fokus på frågan om patienter får avsluta livsuppehållande behandling eller inte.

– Det blir en svår gränsdragning mellan patientens rätt att säga nej till pågående behandling och den aktiva handling det innebär att avbryta en livsuppehållande behandling, säger Maria Jacobsson, jurist på avdelningen för reglering och tillsyn, till Svenska Dagbladet.

För Ingemar Engström, läkare och ordförande i Läkarsällskapets etiska delegation, är kvinnans fall solklart.

– Den här patientens önskemål om att få avbryta behandlingen måste tillgodoses. Allt annat är tvångsvård. Det här är enligt kolleger en fullt beslutskapabel person som under lång tid uttryckt en önskan om att få dö, säger han till SvD.

Kvinnans fall är det första någonsin där Socialstyrelsen tvingas ta ett beslut i ett enskilt fall.