Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Annika Östberg slussas ut via hunddagis

Nyheter | 20/03/2010 13:45

Annika Östberg, som dömdes för ett polismord i USA, har nyligen flyttats till ett rehabiliteringscenter i Nykvarn. Där ska hon jobba på ett hunddagis och på så sätt slussas ut i friheten, skriver Länstidningen.

NYKVARN. Annika Östberg, 56, dömdes 1983 för ett dubbelmord på en polis och restaurangägare i Kalifornien två år tidigare.

28 år senare fick hon lämna amerikanskt fängelse för att avtjäna sitt straff i Sverige.

Men redan nu ett år senare ska hon slussas ut i friheten.

Till hunddagis

Det är på rehabiliteringscentret Basta i Nykvarn utanför Södertäljer som Annika Östberg ska ta sina första steg mot friheten efter närmare 30 år i fängelse. Där ska Annika, som själv länge önskat att få komma dit, jobba med ett hunddagis.

Under tiden i amerikanskt fängelse blev hon mycket duktig på att träna hundar.

Annika Östberg flyttades först från fängelse i USA till kvinnofängelset Hinseberg, utanför Frövi.

USA kritiskt

Efter det flyttades hon till Färingsöanstalten utanför Stockholm, med lägre säkerhetsklass, och nu har hon alltså fått lämna fängelsemiljön.

I november omvandlade Örebro tingsrätt livstidsstraffet till ett tidsbestämt straff på 45 år.

Eftersom en dömd enligt svensk praxis friges efter två tredjedelar av strafftiden kan Annika Östberg friges i maj 2011.

Kaliforniska och amerikanska myndigheter har varit mycket kritiska mot att den livstidsdömda polismördaren så tidigt kan se frihetens ljus.