Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hells Angels startar ungdomsklubb

- 20/03/2010, 16:54 -
1 av 2

Nu ska Viking Defence League bli HA:s nya supporterklubb - för ungdomar under 18.
2 av 2

Nu ska Viking Defence League bli HA:s nya supporterklubb - för ungdomar under 18.

Mc-gänget försäkrar sig om återväxten - lanserar stödklubben Viking Defence League - för supporters under 18 år.

KÖPENHAMN. Hells Angels har på senare år fått allt hårdare konkurrens av gäng utanför mc-klubbarnas hägn. Inte minst förortsgäng som samlar många ungdomar bland sina supporters.

Samtidigt som Hells Angels fått problem med återväxten.

På lördagen presenterade HA sin kontring. Viking Defence League.

Det finns redan en stödförening till Hells Angels kallad AK 81, men där tas inte medlemmar under 18 år emot. Nu öppnar HA famnen också för dem.

Polisen bekymrad

– Så det här är ett ställe för dem som är för unga för AK 81, men vill stödja oss. De kan bli medlemmar och få känna på miljön, säger HA:s talesman Jörn Jönke Nielsen till B.T.

Polisen är orolig, men kan inget göra annat än att stå med armarna i kors. Kim Kliver vid Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC, säger att Viking Defence League blir en näringspool ur vilken AK 81 kan rekrytera nya medlemmar - som sen slussas vidare till Hells Angels.

– Man väljer helt medvetet att rekrytera 14—15-åringar. Barn kan inte genomskåda konsekvenserna av det som de blir en del av. Det är en mycket stor fara för att de slutar i kriminalitet, säger Kim Kliver. Det är dags för en preventiv insats i skolorna.

Vikingar - "något nordiskt"

Och udden är tydligt riktad mot de förortsgäng som HA konkurrerar med. Gängbrottslighetsexperten, Michael Hviid Jacobsen vid Aalborgs universitet, säger att supporterklubbens namn svarar mot ett brett intresse bland danska ungdomar.

– Vi definierar "vikingar" som något nordiskt, något danskt. Något som har med nationalitet och tillhörighet till Skandinavien att göra. När HA kopplar ihop det med orden "defence league" signalerar de att det danska folket är under angrpep och behöver försvara sig. Det är klart att det kan attrahera, säger han till B.T.

"Giftig cocktail" Kommun får inte införa västförbud

De danska socialdemokraternas talesperson i sociala frågor, Mette Frederiksen, säger att det finns stor risk för att socialt utsatta barn och ungdomar dras till Hells Angels nya ungdomsklubb.

Tillsammans med den borgerliga regeringens förslag om att sänka straffmyndighetsåldern till 14 år ser Mette Frederiksen den nya ungdomsklubben i HA-regi som en "giftig cocktail".