Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ungdomssajter otrygga för barn

1 av 1

Nyheter | 22/03/2010 16:58

Stora sajter för unga brister i säkerheten, menar Medierådet.

INTERNET. Medierådet har granskat sociala nätverkssajter som vänder sig till barn och unga - och resultatet pekar på att nätet är en otrygg plats för barn och ungdomar. Även på de stora etablerade sajterna.

Undersökningen omfattar 17 sajter, från stora globala aktörer till mindre sajter på den svenska marknaden. Genom att registrera användarkonton i unga personers namn kontrollerade man miljön på de sociala nätverkssajterna.

– Det är inte acceptabelt att stora, välbesökta sajter inte håller måttet, säger Kristina Ahlinder, ordförande i Medierådet, i ett pressmeddelande.

Det är framför allt i ärendehanteringen som stora brister råder.

– Alltför ofta händer ingenting när vi rapporterat till exempel rasistiskt innehåll, trakasserier eller vuxna som söker kontakt med minderåriga, säger Karin Larsson, informatör på Medierådet.

Så många som sju av de sjutton granskade sajterna vidtog inga åtgärder alls vid sådana anmälningar och i ytterligare några fall är hanteringstiderna för långa och åtgärderna bristfälliga.

Läs Medierådets granskning här.