Nu åtalas Mats Alm för mordet på Linda

Leif GW Persson: Bevisen räcker inte för att fälla honom.


FALUN. På tisdagen inleds till slut rättegången mot mordmisstänkte Mats Alm, som tros ha mördat sin sambo, Linda Chen.

I ett halvår har Mats Alm pressats av polisen i förhör. Men fortfarande blånekar han. Och polisprofessor Leif GW Persson tror inte att han kan fällas för mordet. Men det råder ingen tvekan om att Alm är skyldig, menar Leif GW Persson i en intervju med Dalarnas Tidningar.

Han var tidigt misstänksam mot Linda Chens 34-årige sambo, Mats Alm.

– Att det är han som dödat henne har jag trott ända från början, säger Leif GW Persson till Dalarnas Tidningar.

Medverkade i Efterlyst

Vad professorn inledningsvis reagerade på var Mats Alms medverkan i bland annat TV3:s Efterlyst. Det är, enligt GW, ett vanligt sätt för gärningsmän att avleda uppmärksamheten från sig själva.

Efter att inslaget visats i Efterlyst sa Leif GW Persson inför tittarna att han var säker på att Mats Alm ljög och att han inte lät sig luras av "hans grinande och hulkande i teve".

– Innan jag sa det där var jag i princip säker på att han var gärningsmannen, säger Leif GW Persson till DT.

Borde ha rasat mot GW

– Och efter att ha sett hans reaktion på det jag sa, blev jag övertygad om att så är fallet, säger Leif GW Persson.

Mats Alm tillbakavisade visserligen professorns anklagelser. Men hade han varit oskyldig borde han, enligt GW, ha blivit rasande.

GW:s teori är att paret började bråka och att Mats Alm då mer eller mindre av en tillfällighet råkat ha ihjäl henne.

– Och då börjar hon skrika och han lägger händerna över munnen på henne eller armarna runt halsen, för att få tyst på henne, och rätt som det är så är hon död.

– Det är så det brukar gå till, säger Leif GW Persson till DT.

Tror inte på fällande dom

Ändå har polisprofessorn svårt att tro att Mats Alm - utifrån åklagarsidans tunna bevisning - kommer att bli dömd för mord.

Enligt rättsstatliga regler bör han inte kunna dömas.

För säkerhets skull är dock Alm åtalad för flera brott: mord, dråp, vållande till annans död och brott mot griftefriden.

– Det är klokt. För mord ska man inte ge sig den på att han fälls för. Men brott mot griftefriden kanske, säger Leif GW Persson till DT.

Glappat för mycket

– Sedan har han skaffat sig en advokat också, som är expert på sådana här fall. Peter Althin har fått två män friade från liknande åtal.

Men ändå menar Leif GW Persson att det finns en liten chans. Mats Alm har nämligen begått ett stort misstag - han har glappat för mycket.

– Han skulle ha hållit käft. Då hade han klarat sig. Men de gör så. Snackar. För att få saker att se bättre ut än de är, säger polisprofessorn.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

Radio: Man hotar spränga sig på iranskt konsulat

En man hotar att spränga sig själv i luften vid Irans konsulat i Paris, rapporterar fransk radio.

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.