Nu har rättegången mot mordmisstänkte Mats Alm inletts.
Nu har rättegången mot mordmisstänkte Mats Alm inletts. - Foto: Privat

Bilderna som kan fälla Mats Alm

Därför köper inte åklagaren Mats Alms bortförklaringar.


FALUN. Den 2 augusti anmälde Mats Alm sin sambo Linda Chen som försvunnen. Dessförinnan hade han efterlyst henne på Facebook.

En vecka senare skulle de ha gift sig.

Mats Alm deltog i jakten på sin försvunna sambo och han medverkade till och med i teveprogrammet Efterlyst för att bidra till hennes återfinnande. Men redan då pekades han av polisprofessor Leif GW Persson ut som den trolige mördaren.

Försvann själv

Och en tid efter att Alm anmält Linda saknad försvann han också själv. Alm uteblev från flera polisförhör och efterlystes. En kväll i september dök han sedermera upp. På riksväg 80 mellan Falun och Rättvik.

Han var brännskadad och berättade förvirrat för personer som stannade till på vägen att han hittat Linda. Död i skogen.

Strax därpå hittade man hennes kropp och Mats Alm anhölls misstänkt för mord.

Blev kidnappad

Själv säger Mats Alm att han blivit bortförd av flera män.

Åklagaren, Nicklas Eltenius, är av en annan uppfattning. Han tror att Alm återvänt till kroppen för att bränna upp den och på så sätt undanröja alla spår.

Eltenius åtal bygger bara på en serie indicier. Men en sak säger sig åklagaren kunna bevisa.

Att Mats Alm inte drogats och kidnappats av okända män, legat instuvad i bakluckan på en bil i flera dagar och sedan dumpats i närheten av den plats där hans sambo senare hittades död.

– Jag fick svälja tabletter kanske fem-sex gånger, uppgav Alm i tidigare polisförhör.

Polis hittade kamera

Men prover som fördes till Falu lasarett strax efter att han hittats i skogsbrynet visar att han inte varit drogad.

Och i ett uthus på föräldrarnas tomt utanför Bollnäs har polisen gjort ett fynd som knyter Mats Alm till en helt annan plats under de aktuella dagarna.

– I uthuset fanns en dator och en kamera. I kameran fanns bilder tagna i Stockholm den 16 september, det vill säga under den tid Mats Alm säger sig ha blivit bortförd, säger Nicklas Eltenius.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.

Thedéen: Lågkonjunkturen mildare än befarat

Riksbankschefen Erik Thedéen konstaterar att inflationen gått i rätt riktning och att den är "betydligt lägre" än Riksbankens prognos. "Det bäddar för att köpkraften kan komma tillbaka", säger han i ett tal enligt ett pressmeddelande.

Strul för Systembolaget – risk för tomma hyllor

Planerar du att dricka något i helgen? Då får du skynda dig till Systembolaget. En stor del av systembolagets drycker kan ta slut innan helgen.