Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Prästen i Bjästa: Jag är djupt ångerfull

SVT Uppdrag granskning

Nyheter | 25/03/2010 13:46

Nu ångrar sig prästen Lennart Kempe, som bjöd in en dömd våldtäktsman att dela ut blommor till sina klasskompisar i kyrkan. Samma kväll våldtog han på nytt.

BJÄSTA. Prästen Lennart Kempe, i Nätra kyrka utreds nu av domkapitlet - en slag kyrkointern domstol - och kan få sparken.

Detta sedan han låtit Oskar, som han kallades i Uppdrag gransknings reportage, delta i skolavslutningen i kyrkan. Trots att Linnea, 14, hade fått ett besöksförbud mot Oskar utfärdat.

Samma kväll våldtog Oskar ytterligare en 17-årig flicka. Nu ber prästen Lennart Kempe om ursäkt.

– Jag är djupt ångerfull. Jag har svikit flickan och borde aldrig ha
släppt in pojken i kyrkan, säger församlingsprästen Lennart Kempe till Rapport.

Trots att en 15-årig pojke dömts i både tings- och hovrätt för våldtäkt bjöds pojken in av kyrkan till sin klass avslutning. Och delade ut blommor till sina klasskompisar samtidigt som han mottog varma applåder.

Lennart Kempe menade att kyrkan måste vara öppen för alla och att pojken genomförde en "fin tyst demonstration för människovärdet". Nu inser han att han glömde bort brottsoffret - våldtagna Linnea, som fick avstå från sin skolavslutning och så småningom flytta till en annan ort.

– Hela vuxenvärlden har svikit henne, säger Kempe nu.