- Foto: SVT Uppdrag granskning

Prästen i Bjästa: Jag är djupt ångerfull

Nu ångrar sig prästen Lennart Kempe, som bjöd in en dömd våldtäktsman att dela ut blommor till sina klasskompisar i kyrkan. Samma kväll våldtog han på nytt.


BJÄSTA. Prästen Lennart Kempe, i Nätra kyrka utreds nu av domkapitlet - en slag kyrkointern domstol - och kan få sparken.

Detta sedan han låtit Oskar, som han kallades i Uppdrag gransknings reportage, delta i skolavslutningen i kyrkan. Trots att Linnea, 14, hade fått ett besöksförbud mot Oskar utfärdat.

Samma kväll våldtog Oskar ytterligare en 17-årig flicka. Nu ber prästen Lennart Kempe om ursäkt.

– Jag är djupt ångerfull. Jag har svikit flickan och borde aldrig ha
släppt in pojken i kyrkan, säger församlingsprästen Lennart Kempe till Rapport.

Trots att en 15-årig pojke dömts i både tings- och hovrätt för våldtäkt bjöds pojken in av kyrkan till sin klass avslutning. Och delade ut blommor till sina klasskompisar samtidigt som han mottog varma applåder.

Lennart Kempe menade att kyrkan måste vara öppen för alla och att pojken genomförde en "fin tyst demonstration för människovärdet". Nu inser han att han glömde bort brottsoffret - våldtagna Linnea, som fick avstå från sin skolavslutning och så småningom flytta till en annan ort.

– Hela vuxenvärlden har svikit henne, säger Kempe nu.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.