Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Leif GW Persson öser beröm över Nancypoliser

- 25/03/2010, 15:28 -
Vänner och anhöriga sörjer mördade Nancy.

Vänner och anhöriga sörjer mördade Nancy.

ADAM IHSE / SCANPIX

Att en 22-åring nu kunnat häktas som skäligen misstänkt för mordet på Nancy Tavsan, 18, är bara möjligt tack vare Göteborgspolisen, menar Leif GW Persson.

GÖTEBORG. Polisprofessor Leif GW Persson menade en tid efter att 18-åriga Nancy Tavsan mördats i Hjällbo att det är ovanligt att man hittar en gärningsman utan anknytning till brottsoffret efter så lång tid.

Men att om någon kunde göra det så var det Göteborgspolisen. Leif GW blev sannspådd.

Hög uppklaringsprocent

– Det var ett svårt fall, men Göteborgspolisen har en markant högre uppklaringsprocent vad gäller dödligt våld. De klarar 85 procent av alla fall, Skåne bara 60 procent. Jag är inte förvånad, säger Persson till Göteborgs-Posten.

22-åringen bor i samma området som Nancy, där han jobbade med dagisverksamhet som del i ett straff för tidigare brottslighet.

Annat grovt våldsbrott

Han var med på samma fest som Nancy innan mordet och är misstänkt för ett annat grovt våldsbrott - ett våldtäktsförsök som han redan satt häktad för.

– Det ökar sannolikheten för att han är skyldig. Det är alla de klassiska variablerna. Dessbättre stämmer det bara in på en promille av alla män i Sverige, säger Leif GW Persson till GP.

Göteborg har annan höjd

Att just Göteborgspolisen är så bra förklarar polisprofessorn så här:

– Göteborg har behållit den centrala organisationen för grova våldsbrott. Det ger en helt annan höjd på dem som jobbar där. Eftersom de hela tiden får nya grova våldsbrott att utreda har de samlat på sig en stor erfarenhet, säger han till GP.

– Sedan har Göteborg också en stor spaningsorganisation med stor personkännedom. De som begår våldsbrott är ofta förknippade med annan kriminalitet. Spanarna vet var de ska börja leta.