Torsdag 21 Okt
Stockholm

Tjuvjägare som sköt björn begärda häktade

Tre björnjägare skadesköt en björnhona så svårt att hon senare fick avlivas. Liksom hennes tre björnungar. Bilden har inget samband med händelsen.
Tre björnjägare skadesköt en björnhona så svårt att hon senare fick avlivas. Liksom hennes tre björnungar. Bilden har inget samband med händelsen. Foto: AP/Scanpix

Jägarna hävdar nödvärn - men åklagaren menar att deras berättelser går isär.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

RÄTTVIK. Specialåklagaren Leif Johansson från Stockholm är på väg till Dalarna efter att tre jägare skadeskjutit en björnhona så svårt att hon var tvungen att avlivas. Hennes tre ungar fick också de avlivas kort därpå.

Leif Johansson anser att de båda anhålla jägarnas utsagor inte stämmer överens.

– I vissa delar går jägarnas berättelser isär, och vi tror inte fullt ut på att det här är en nödvärnssituation. Det är därför jag inväntar ytterligare obduktionsresultat från Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala och den återstående tekniska bevisningen från platsen, säger åklagare Leif Johansson till Dalarnas Tidningar.

– I den kan vi se hur skotten har tagit på björnen och från vilket avstånd skytten har skjutit, säger han.

Det var under en rävjakt i måndags som de tre jägarna överraskades av en björnhona på 150 kilo som, enligt jägarna, gick till angrepp trots varningsskott.

Kommentera
Kopiera länk
Dela