"Vi applåderade inte för att hylla honom"

Filmen visar hur den dömde pojken hyllas på skolavslutningen. Nu berättar två tjejer att de hotades att stödja pojken.


BJÄSTA. Filmen som sprids på internet och som visades i Uppdrag granskning visar hur den våldtäktsdömda pojken delar ut blommor till sin klass på skolavslutningen. Inbjuden av prästen.

Efter det får han applåder och man hör någon i publiken som tjoar. Samma kväll våldtar Oskar, som han kallas i reportaget, en andra flicka.

Men nu berättar Eva och Ella att filmen inte visar hela sanningen. Alla applåderar inte men det hörs inte menar tjejerna.

– Där han (den dömde) delade ut blommor såg jag det som att han sa förlåt för det han gjort. När vi applåderade var det definitivt inte för att hylla honom, säger Eva till Allehanda.

– Vi fick våra betyg, det var vår skolavslutning. Alla fick applåder, säger Ella till Allehanda.

Eva och Ella berättar också om det starka grupptryck som fanns i byn.

– Jag har aldrig varit med om ett så starkt grupptryck. Många gick med i olika grupper för att stötta pojken, gick man ur fick man ta emot hot, säger Eva.

Efter Linneas situation i Bjästa uppdagats har många elever mått dåligt. Flera vill inte längre tillbaka till skolan.

Framför allt känner många elever en ånger. Därför vill Ella och Eva be om ursäkt.

– Nu säger många förlåt. Men det här är ingen tom förlåtelse, det kommer från hjärtat, säger Ella till Allehanda.

– Jag personligen vill att hon flyttar tillbaka. Hon ska hyllas som en hjälte. Hon måste få upprättelse, säger Eva till Allehanda.

Fotnot: Eva och Ella är inte personernas riktiga namn.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.