Söndag 17 Okt
Stockholm

Tre års fängelse för ny nätdrog

1 av 2
2 av 2

33-åring först att bli dömd för innehav av nätdrogen MDPV.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här är MDPV

MDPV står för Methylenedioxypyrovalerone. Nätdrogen klassades den 1 februari 2010. MDPV är en i den långa raden av så kallade Research Chemicals (RC). Det innebär att dess användare fungerar som första ledets försökskaniner.

MDPV är också klassat i Danmark och Finland. Flera länder i Europa är på väg att narkotikaklassa drogen.

MDPV kallas ibland också för Monkey Dust. Effekterna vara i cirka 5-12 timmar på en normal eller stark dos. MDPV kan vara väldigt beroendeframkallande.

NORRKÖPING. Den nya nätdrogen MDPV narkotikaklassades först den 1 februari i år. Dagen därpå greps 33-åringen i Norrköping.

Nu är han dömd till tre års fängelse. Hans flickvän däremot, som stod medåtalad, klarade sig med skyddstillsyn.

En 39-årig kund till 33-åringen får dessutom tre månaders fängelse.

33-åringen hade fått en leverans av 300 gram MDPV från Kina. När han greps hade han över 250 gram kvar.

Mannen säger till sitt försvar att han så länge drogen varit lagligt sålt den för att tjäna pengar. Och när han greps av polis trodde han, enligt egen uppgift, att det var några veckor kvar tills dess att den skulle narkotikaklassas.

Det är första gången en svensk domstol dömer någon för innehav och/eller försäljning av MDPV - som närmast är att jämföra med ecstacy.

Nätdrogen har funnits i två år och har fram till februari i år alltså gått att köpa helt lagligt på nätet. Det finns en uppsjö kinesiska sajter som säljer nätdroger liknande denna.

Beroenderisken är hög. Drogen har förekommit i samband med sex dödsfall i Finland. En missbruksdos kan vara fem milligram, men flera rapporter talar om missbrukardoser på 80-150 milligram.

Kommentera
Kopiera länk
Dela