Det här är Original Gangsters

Den kriminella organisationen Original Gangsters rekryterar medlemmar från fängelser som har genomfört en mängd grova brott.


Original Gangsters grundades 1993 i Göteborg av bland andra den turkiske medborgaren Denho Acar (1974). När Acar åkte dit för grovt rån omkring ett år senare, rekryterades fler medlemmar från fängelser och grupperingen växte.

2007 flydde Denho Acar till Turkiet och använde ett falskt svenskt pass för att komma in i landet. Han har åtalats både i Sverige och i Turkiet. I augusti 2008 återkallades Acars permanenta uppehållstillstånd i Sverige på grund av att han inte längre ansågs vara bosatt här.

OG och Brödraskapet Wolfpack räknades under mitten av 1990-talet som de två största kriminella fängelseorganisationerna. Ligan har haft konflikter med både Naserligan och med Bandidos genom åren. Organisationens Sverigepresident, Woteck Walczak greps tidigare i år med ninjavapen, och är tungt kriminellt belastad.

Original Gangsters har omkring ett hundratal medlemmar som bär grupperingens tatuering, uppger OG:s egen ledning. Enligt brottsregister och domar är merparten av dessa är straffade för brott som mord, utpressning, grova rån och grova narkotikabrott. OG har sitt huvudsakliga fäste i Göteborg, men det finns även grupperingar i bland annat Halmstad och Jönköping.

Se en intervju med Denho Acar via Uppdrag Granskning:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!