En ung arbetslös kvinna scannar av anslagstavlan efter jobb. Men i Dalarna tycks många ungdomar inte vilja söka jobb.
En ung arbetslös kvinna scannar av anslagstavlan efter jobb. Men i Dalarna tycks många ungdomar inte vilja söka jobb. - Foto: Tony Dejak/AP/Scanpix

Unga väljer bidrag före plugg och jobb

Arbetsförmedlingens chef i krisdrabbade Dalarna: "De kommer till oss, men inte till utbildningar eller till jobb."


LUDVIKA. Härförleden uttryckte arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin oro för de 100 000 ungdomar i Sverige som vare sig jobbar, pluggar eller söker jobb.

Några av dem finns i Dalarna.

Anne Unge, chef för arbetsförmedlingen i Västerbergslagen, berättar att situationen för de unga var det stora samtalsämnet vid senaste arbetsmarknadsrådet.

– Just nu har vi i Ludvika kommun 140 unga mellan 18 och 24 år som är öppet arbetslösa och 44 stycken i Smedjebacken. Efter att de varit öppet arbetslösa i tre månader kommer de in i ungdomsgarantin och i den finns nu 83 ungdomar från Ludvika kommun och 53 i Smedjebacken, säger Anne Unge till Dalarnas Tidningar.

Saknar slutbetyg

Många av dem har gått gymnasiets individuella program och saknar slutbetyg.

– Det är den här gruppen som har allra svårast att komma in på arbetsmarknaden. Med tanke på de stora pensionsavgångar som kommer 2012, 2013 har de ett guldläge om de nu börjar utbilda sig till exempelvis undersköterska. Men många är skoltrötta, säger Anne Unge till DT.

I en del fall tolkar arbetsförmedlingen ungdomarnas signaler som att de vare sig vill utbilda sig eller är särskilt sugna på att jobba.

– De tycker att det är bra som det är, säger Unge och nämner att det numera inte anses skamligt att ta emot socialbidrag.

Soc räcker om man bor hemma

– När ungdomarna är 18 år och har gått ut gymnasiet har de rätt till socialbidrag förutsatt att de skrivit in sig hos oss. Då får de 3 680 kronor netto i månaden och det är mycket pengar för unga människor som tidigare kanske haft en tusenlapp i månaden i fickpengar. Socialbidraget räcker gott om man fortfarande kan bo hemma och mamma och pappa betalar maten, säger Anne Unge till DT.

Många är helt oförberedda på de krav vuxenlivet ställer.

– Mognaden bland ungdomarna varierar mycket. Somliga förstår inte riktigt att man måste arbeta och försörja sig. För en del blir det en chock när det plötsligt ställs krav på dem.

"Vi gör allt"

Arbetsförmedlarna gör vad de kan för att hjälpa de ungdomar som hamnar i socialbidragsberoende och får medverka i ungdomsgarantiprogrammet. Men har man väl hamnat där blir det svårt att komma vidare.

– Vi gör allt för att nya ungdomar inte ska hamna i denna kedja av åtgärder, men det är ingen lätt uppgift att övertyga dem om att de måste utbilda sig. Det kan ta lång tid innan de inser att de måste ha en utbildning för att ha en chans på arbetsmarknaden, konstaterar Anne Unge för DT.

/
/
/
/
Ung
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!