A-kassa

Arbetslöshetskassa (A-kassa) är ett system för de som saknar eller får en försämrad inkomst. Själva tanken är att under tiden man arbetar så ska man betala in en avgift till a-kassa som ger ersättning om man skulle bli arbetslös. För att få rätt till ersättning måste man vara medlem i en a-kassa föreningen, vissa kräver medlemskap i ett år. Idag finns det mellan 30 och 40 olika a-kassor, de flesta är indelade inom yrke eller bransch.  


Det finns några premisser man måste följa som föreningarna ställer. För att bli medlem måste företaget eller din arbetsgivare jobba inom Sveriges gränser och du måste ha arbetat minst 17 timmar de fyra senaste, av fem, veckor.  


Ersättningen är individuell eftersom den beror på lönen man hade under tiden vid jobb. Lag säger att ersättningen får max vara 80 procent av lönen man hade. 

29 Sep, 06:56
Statsminister Ulf Kristersson (M) har slagit igen dörren i ansiktet på Centern, enligt Muharrem Demirok. Därför väljer C-ledaren hellre Socialdemokraterna. Det innebär att Magdalena Andersson är den mest rimliga.
21 Sep, 02:50
Andelen arbetslösa akademiker ökade i augusti med 8 procent på ett år och 10 procent på månadsbasis, visar nya siffror från Akademikernas a-kassa.
18 Sep, 06:22
A-kassan bör göras om och baseras på inkomst i stället för antalet arbetade timmar. Det anser regeringen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
28 Aug, 21:16
Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) ålägger Unionens a-kassa att vidta åtgärder för att förkorta handläggningstiderna för dem som söker arbetslöshetsersättning för första gången.
27 Aug, 19:32
Unionens a-kassa är Sveriges näst största i medlemsantal. Sett till tiden som medlemmarna tvingas vänta på sina pengar ligger de däremot i topp, i snitt nio veckor, rapporterar fackförbundets egen medlemstidning Kollega.
17 Aug, 13:07
Fler akademiker tar emot a-kassa – inom ett högavlönat yrke har fler tagit emot allt mer ersättning i jämförelse med förra året.
17 Aug, 02:34
Antalet arbetslösa akademiker har ökat jämfört med samma tid förra året.
8 Jun, 22:06
Pilarna pekade uppåt på börserna i New York på torsdagen. Bra gick bland annat teknikjättarna som backade dagen innan.
15 Maj, 04:28
Bara fyra av tio öppet arbetslösa och deltidsarbetslösa i Sverige fick a-kassa förra året.
6 Maj, 07:28
Spara till en buffert, låna inte till konsumtion och stanna upp och ta hjälp när oron smyger sig på.Bodil Nordin, budget- och skuldrådgivare på Höganäs kommun, svarar på frågor om hur du undviker att hamna i skuldfällan när det ekonomiska läget kärvar.
29 Apr, 01:38
Handläggningstiden hos flera a-kassor är fortfarande långa, uppger bland annat myndigheten IAF.
23 Apr, 13:34
Arbetslösheten tros öka nästa år, enligt vissa bedömare. Men vad gäller för att få ut ersättning om du skulle bli av med jobbet?Vi reder ut med hjälp av Charlotte Hasselgren på Sveriges a-kassor.
20 Apr, 22:12
Wall Street backade brett på torsdagen med elbilsjätten Tesla och telekomjätten AT&T som sänken.
31 Mar, 09:08
Regeringen saknar en plan för att stötta svenska hushåll i den pressade ekonomiska situationen, anser oppositionen.Finansministern varnar för att den "ekonomiska vintern" kommer att fortsätta ett tag till.
23 Mar, 10:26
Antalet personer som försörjs med bidrag och sociala ersättningar blir färre. Inte sedan mätningarna startade för över 30 år sedan har de varit så få som förra året.
13 Mar, 06:00
Kontrollen av de arbetssökande är för slapp och a-kassorna meddelas inte när arbetslösa inte uppfyller kraven.Arbetsförmedlingen får "allvarlig kritik" i en ny rapport från tillsynsmyndigheten IAF.
22 Feb, 02:34
Mannen fick vänta över ett år på att få ett beslut om arbetslöshetsersättning omprövat. Nu får a-kassan i fråga allvarlig kritik från Justitieombudsmannen (JO), rapporterar Dagens Juridik.
14 Feb, 10:30
Trots att antalet varsel skenat uppåt i början av februari är det inflationsbekämpning och en stram budget som gäller, enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M).Men hon erkänner att läget är besvärligt och uppger att regeringen är redo att sätta in åtgärder om det behövs.
3 Feb, 05:16
Efter pandemin övergav många sin a-kassa, men nu stundar sämre tider. Medlemsantalet i a-kassorna ökar igen.
30 Jan, 05:16
Fackföreningarna ser att medlemmar tvingas lämna facken för att hushållskassan inte räcker till.Samtidigt försämras arbetsmarknaden, och enligt facken själva är det viktigare än på länge att vara med.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.