- Foto: Cleis Nordfjell / SCANPIX

Läkare mordutreds - 20 dödsfall i Växjö granskas

Erfaren läkare kan ha gett dödliga injektioner till upp till 20 patienter.


VÄXJÖ. Det var i december förra året som en kvinnlig läkare skickade brev till Centrallasarettet i Växjö. I brevet anklagar hon en av lasarettets läkare för att ha gett hennes 83-åriga mamma en dödlig injektion kalium.

En mordutredning inleddes. Och nu växer den ordentligt, avslöjar SvD.

Under utredningen har polisen hittat över 20 fall där läkaren gjort bedömningar av när patienterna ska dö. Detta är ovanligt i sig. Att han haft exakt rätt i många av fallen är än mer uppseendeväckande.

Nu begär åklagaren att dessa dödsfall granskas. Mannen förnekar brott och hans advokat, Leif Silbersky, säger att han "utgår ifrån att utredningen kommer att läggas ner".

Läkaren är nu skäligen misstänkt för mord på den 83-åriga kvinna vars dotter, som alltså är läkare själv, skrev brevet till sjukhuset för att uppmärksamma dem på det inträffade. I brevet skriver hon att läkaren erkänt för henne att han dödat 83-åringen.

"Han svarade att han själv gett mamma en kaliuminjektion. Vi vet båda att det är dödande att ge rent kalium. Jag kan inte beskriva den fasa jag kände" skriver hon enligt SvD.

Om läkaren kommer att förklaras misstänkt för fler mord återstår att se. Än så länge vill varken Rättsmedicinalverket eller Socialstyrelsen granska journalerna. Rättsmedicinalverket säger nej för att det inte ingår i deras arbetsuppgifter och Socialstyrelsen menar att det finns risk för jäv, skriver SvD.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!