Stockholm

Hatsajt om Landskronamordet var fejk

På nätet har hatet mot den 23-åring som misstänks för mordet på 78-åriga Inger exploderat. Men nu visar det sig att en av sidorna är en bluff - avsedd som socialt experiment.


Läs mer

INTERNET. En facebookssida som spritt hat och hets mot den misstänkte 23-åringen har visat sig vara en avancerad bluff, skriver Dagens Nyheter.

Nu har den bytt namn - till "Vi som vill bygga ett öppet och tolerant Landskrona.

Tidigare hette den: ”Vi som hatar xx - Mannen som mördade xx i Landskrona”.

23-åringen namngavs och bara den här sidan - en i mängden som hetsade mot den misstänkte gärningsmannen - samlade 4 000 medlemmar på Facebook.

Medlemmarnas inlägg och kommentarer var späckade av rasistiska hot. Inte bara mot 23-åringen utan mot hans familj och mot invandrare i allmänhet.

”Detta var en av alla dessa hatgrupper på facebook där vanliga hyggliga ungdomar lätt som en plätt blivit del av en aggressiv mobb som krävt både tortyr och dödsstraff. Grattis om du stod emot. Om inte, lärde du dig något?”

Och bredvid texten finns en ny rund logga på engelska med texten: ”Because cirkular reasoning works”.

I ett anonymt mejl till DN skriver gruppens grundare att facebookgruppen var ”ett hoax (en bluff) och en slags kupp för att samla de hatiska rasisterna på samma ställe för att sedan håna dem med ett namnbyte av gruppen. Gruppen skapades som en klon av en annan grupp med i stort sett identiskt namn som redan hade hängt ut den misstänktes identitet. Den skadan var så att säga redan skedd när gruppen skapades.”

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.