Hatsajt om Landskronamordet var fejk

På nätet har hatet mot den 23-åring som misstänks för mordet på 78-åriga Inger exploderat. Men nu visar det sig att en av sidorna är en bluff - avsedd som socialt experiment.


INTERNET. En facebookssida som spritt hat och hets mot den misstänkte 23-åringen har visat sig vara en avancerad bluff, skriver Dagens Nyheter.

Nu har den bytt namn - till "Vi som vill bygga ett öppet och tolerant Landskrona.

Tidigare hette den: ”Vi som hatar xx - Mannen som mördade xx i Landskrona”.

23-åringen namngavs och bara den här sidan - en i mängden som hetsade mot den misstänkte gärningsmannen - samlade 4 000 medlemmar på Facebook.

Medlemmarnas inlägg och kommentarer var späckade av rasistiska hot. Inte bara mot 23-åringen utan mot hans familj och mot invandrare i allmänhet.

”Detta var en av alla dessa hatgrupper på facebook där vanliga hyggliga ungdomar lätt som en plätt blivit del av en aggressiv mobb som krävt både tortyr och dödsstraff. Grattis om du stod emot. Om inte, lärde du dig något?”

Och bredvid texten finns en ny rund logga på engelska med texten: ”Because cirkular reasoning works”.

I ett anonymt mejl till DN skriver gruppens grundare att facebookgruppen var ”ett hoax (en bluff) och en slags kupp för att samla de hatiska rasisterna på samma ställe för att sedan håna dem med ett namnbyte av gruppen. Gruppen skapades som en klon av en annan grupp med i stort sett identiskt namn som redan hade hängt ut den misstänktes identitet. Den skadan var så att säga redan skedd när gruppen skapades.”

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.