- Foto: Jessica Gow / SCANPIX

En miljon barn tvingas deklarera

Nytt förslag från Finansdepartementet försvårar för många små.


Nya skatteregler som kan införas från och med nästa år gör att en miljon barn tvingas lämna in självdeklaration.

Det är Finansdepartementet som föreslagit att beskattningen av investeringsfonder görs om. Förändringen innebär bland annat att de som äger andelar i en fond beskattas i stället för att fonden betalar skatten.

I ett remissvar från Skatteverket skriver de att förslaget innebär att ytterligare mellan 1 miljon och 1,5 miljoner personer måste lämna in självdeklaration. Och att de flesta av dessa är just barn.

– Det är en uppskattning från vår sida, säger Karin Sköld Berzelius, rättslig expert på Skatteverket, till Riksdag & Departement.

Skatteverket föreslår därför att schablonintäkter under 800 kronor ska vara skattefria för personer under 18 år, för att det ska bli enklare för både barnen och Skatteverket.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

En amerikansk man har stämt tobaksjätten Philip Morris i USA och dess dotterbolag Swedish Match för att ha blivit beroende av vitt snus.

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.