Stockholm mindre farligt än folk tror

Enligt brottsstatistiken ökar antalet brottsanmälningar, medan dödsorsaksstatistiken visar något helt annat.


Antal anmälda brott har ökat kraftigt enligt Brottsförebyggande rådets statistik. Värst är siffrorna i Stockholm, med totalt 185 908 anmälda brott förra året.

Enligt statistiken ser det ut som att det är farligare att bo i huvudstaden än i övriga Sverige. Men experterna håller inte med.

- Nej, jag skulle värja mig från att beskriva Stockholm som en farlig stad. Få storstäder i världen är så trygga som Stockholm. Risken för att utsättas för oprovocerat våld är väldigt liten, säger Felipe Estrada, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, till Dagens Nyheter.

Estrada har studerat sjukhusens patientregister som visar att antalet våldsbrottsskadade patienter inte har ökat och det trots att befolkningen ständigt blir fler.

Dödsorsaksstatistiken som Socialstyrelsen gjort visar samma sak.

– I Stockholm har antalet dödsfall näst intill halverats. I början av 90-talet dödades ungefär 35-40 personer i länet varje år. Nu pendlar siffran mellan i snitt 20-25 personer per år, säger Mikael Rying som är kriminolog på Mittuniversitet i Sundsvall, till Dagens Nyheter.

Anledningen till att statistiken ser så annorlunda ut är för att fler har blivit mer angelägna om att anmäla och toleransen för våld har blivit lägre.

Forskare är överens om att det är medierna som bär ansvaret för att uppfattningen om Stockholm som en våldsam stad existerar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!