Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Aska från vulkan stoppar svensk flygtrafik

- 15/04/2010, 09:33 -
Vulkanutbrott på Island.
1 av 5

Vulkanutbrott på Island.

Scanpix

Andra utbrottet på mindre ä en månad.
2 av 5

Andra utbrottet på mindre ä en månad.

Scanpix

Askmolnet har stoppat flygtrafik i flera angränsande länder.
3 av 5

Askmolnet har stoppat flygtrafik i flera angränsande länder.

Scanpix

Askmolnet som spridit sig från Island...
4 av 5

Askmolnet som spridit sig från Island...

Scanpix

...vidare över norra Europa.
5 av 5

...vidare över norra Europa.

Scanpix

Askmoln efter vulkanutbrottet på Island har spridits över norra Europa. Molnet sveper in över Sverige i dag och stoppar trafik över hela Europa.

Natten till onsdagen skedde ett vulkanutbrottIsland. Askan efter utbrottet har spridits så mycket att det påverkat stora delar av norra Europas flyg.

Molnet har spridits över Norge och norra Storbritannien som har kommit att stänga sin flygtrafik helt.

Under torsdagen kommer Storbritannien och Danmark tvingas stänga av sin flygtrafik genom hela landet.

Norra Sverige var först med att behöva stänga sina flygplatser, men från klockan 18.00 på torsdagskvällen stänger hela Sverige ner sin flygtrafik, uppger svenska luftfartsmyndigheter.

Reynir Bödvarsson, jordbävnings- och vulkanexpert vid Uppsala universitet påminner om vulkanen Eyjafjallajökulls senaste utbrott 1821. Dess aktivitet pågick då i ett års tid.

– Det är oförminskad aktivitet i vulkanen. Vulkanen fortsätter att producera aska och så länge vindriktningarna är som de är är det ett problem för flygtrafiken i norra Europa, säger Reynir Bödvarsson till Aftonbladet.

Inte heller på Luftfartsverket andas man optimism:

– Inget tyder på en snabb förändring i dagsläget, men allt är väldigt osäkert, säger Björn Stenberg, informatör på Luftfartsverket.

Ryanair var först med att ställa in sina avgångar.

Anledningen till de akuta stoppen är inte bara för att det försämrar sikten för piloterna utan även för att askan kan skada motorerna i flygplanen.

Informationen om flygförseningarna till resenenärer har varit mycket dålig enligt de som Svenska Dagbladet har pratat med.

– Det är inte Arlandas fel, men det har varit jättedålig information om varför det har blivit inställt, säger resenären Linnea Enlund till SvD.