Torsdag 16 Sep
Stockholm

Sköterska stängde av respiratorn - spädbarn dog

Var nattsköterska när Linnea dog på Astrid Lindgrens barnsjukhus - nu är hon misstänkt för inblandning i ännu en spädbarnsdöd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. En sjuksköterska på Karolinska sjukhuset har stängts av under utredningen av en nyfödd pojkes död. Sköterskan misstänks ha avslutat den dödssjuke och för tidigt födde pojkens liv genom att stänga av hans respirator.

– Hjärtat, lungorna, levern och njuren sviktade samtidigt, säger Karolinska sjukhusets chefsläkare Svante Baehrendtz till Aftonbladet.

Det var 1 april som pojken konstaterades bortom räddning.

Mamma informerades då om att respiratorn borde stängas av. När sköterskan via telegon fick klartecken från mamman att stänga av så gjorde hon det omedelbart. Detta trots att detta måste sanktioneras av läkare och i närvaro av två anställda.

Samma sköterska varnades i samband med spädbarnet Linneas död, där en barnläkare nu dråpåtalats, men misstänks inte för något brott i samband med det dödsfallet.

Att hon nu på nytt är iblandad i ett liknande fall öppnar för frågan om hon är lämplig att jobba kvar. Men Svante Baehrendtz vill inte ta ställning till detta i nuläget.

– Det är väl något vi får ta ställning när vi sett hur Socialstyrelsen yttrar sig i fallet, säger han till Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela