Tisdag 30 Nov
Stockholm

Troilius förlorade i hovrätten

Den våldtäktsdömde plastikkirurgen får inga pengar av landstinget - som han menar brutit mot lagen om offentlig upphandling.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

MALMÖ. Carl Troilius - plastikkirurgen känd från teve och från sin uppmärksammade våldtäktsrättegång - hade kunnat bli 18 miljoner kronor rikare i dag. Men han förlorade kriget om miljonerna.

I stället måste Troilius betala Region Skånes rättegångskostnader på drygt 1,7 miljoner.

Ett hårt slag - eftersom han i tingsrätten tilldömdes tio miljoner kronor. Men den domen överklagades av Region Skåne.

– Det var inte jag som ville det här. Regionen har förlorat en gång i domstol och det är de som dragit det vidare, sa Troilius till Sydsvenskan under rättegången i mars i år.

Det dröjde bara några veckor efter det att Troilius släppts från sitt fyraåriga fängelsestraff - som han suttit av efter att ha våldtagit en nedsövd patient - var Troilius tillbaka i rätten.

Tvisten handlade om att Troilius företag la ett anbud på att 2001-2002 bli leverantör av bröstförminskningar hos Region Skåne.

Landstinget krävde under upphandlingen att operationen skulle göras i en viss del av Skåne och det slog undan benen för konkurrenskraften i Troilius bud eftersom hans företag hade tvingats hyra in sig hos en klinik i Eslöv.

Tingsrätten slog fast att Region Skåne hade brutit mot lagen om offentlig upphandling. Och Troilius som i samband med våldtäktsdomen förlorat sin läkarlegitimation fick tio miljoner i tingsrättens dom.

– Jag var nöjd med det. Men Region Skåne överklagade och då anslöt jag, sa Troilius till Aftonbladet i mars.

Nu har hovrätten i stället dömt till Region Skånes fördel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela