Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Många fästingar att vänta efter snörik vinter

- 25/04/2010, 18:10 -

Kyrre Lien/Scanpix

Räkna med ovanligt många fästingar i år.

Fästingsäsongen är här. När temperaturen som nu långa stunder överstiger fyra plusgrader är fästingen aktiv. Och den snörika vintern har varit gynnsam för de små blodsugarna. Snön fungerar nämligen som ett skyddande täcke för fästingen.

– Det har gjort att fästingarna har kunnat må gott i det översta markskiktet bland vissna blad och löv. Har vi otur så kan det bli flera fästingar under årets säsong, säger Per-Eric Lindgren, docent i molekylär bioteknik vid Linköpings universitet, till Sveriges Radio.

Att de djur som fästingarna suger blod ifrån, värddjuren, klarat vintern sämre behöver inte heller påverka fästingbeståndet negativt. Troligen överlever de ändå.

– Fästingarna är ena sega rackare för de kan klara sig utan blodmål under flera säsonger så även om de inte hittar något råddjur eller annat mellanvärd så kan de klara sig ändå, säger Per-Eric Lindgren till Sveriges Radio.