- Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX

Bostadsbrist ger färre födda barn

Färre barn föds när det blir svårare att komma in på bostadsmarknaden.


Det blir allt svårare att få tag på ett eget hem. Särskilt för barn till föräldrar som bor i hyresrätt och barn till ensamstående. Och bostadsbristen får nu effekter på barnafödandet.

 – Bostadsmarknaden har börjat spela roll för barnafödandet. Möjligheten till bostad blir allt mer en klassfråga, säger Cecilia Enström Öst, nationalekonom vid Uppsala universitet, till Riksdag & Departement.

Enström Öst visar i en avhandling på sambandet mellan barnafödande och tillgång på bostäder. Unga människor har betydligt svårare att komma in på bostadsmarknaden nu än tidigare och avhandlingen visar att föräldrarnas situation mer än något annat avgör hur snabbt man etablerar sig på bostadsmarknaden.

Tre faktorer är särskilit viktiga:

Om föräldrarna äger sin bostad, om de har hög socio-ekonomisk status och om de är gifta alternativt sambo är alla faktorer som hjälper unga.

Och Cecilia Enström Öst menar att politikerna måste börja använda bostadsmarknaden som ett instrument för att stimulera barnafödandet.

– Vi kanske har underskattat bostadspolitiken som en nyckel till en framtida befolkningstillväxt. Jag tror inte att bostadsbristen blir en stor valfråga. Men snart måste politikerna ta tag i detta, säger hon till Riksdag & Departement.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!