Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dödligt sjuk skulle tvingas jobba

- 26/04/2010, 19:34 -
1 av 2

SVT

2 av 2

SVT

"Det känns omänskligt."

SKELLEFTEÅ. Svårt sjuka som utförsäkrats från Försäkringskassan behandlas fortsatt tufft.

Robert Andersson, drabbad av dödliga sjukdomen ALS, fick beskedet av Försäkringskassan att han skulle skriva in sig på arbetsförmedlingen och skaffa en plan för att komma ut i jobb.

- Det känns vansinnigt. Det känns omänskligt att de ger sig på människor som har en så svår diagnos, säger Robert Andersson till SVT:s Västerbottennytt.

Robert Andersson har under det senaste halvåret blivit betydligt sjukare och kan bara röra sig korta sträckor utan rullstol. Han har ingen finmotorik kvar i händerna.

- Det här handlar om patienter som har blivit ålagda att gå tillbaka till arbetsmarknaden, men det är helt orealistiskt. Av både fysiska och psykiska skäl, säger Peter Andersén, som jobbat med ALS-patienter sedan 90-talet och som känner igen problemen med Försäkringskassan, till SVT.

På Försäkringskassan i Skellefteå menar man nu att det hela är ett missförstånd och att Robert Andersson inte skulle utförsäkras.

Se ett inslag om Robert Andersson: