Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Döms för olaglig papegojhandel

- 27/04/2010, 09:21 -

Claudio Bresciani / SCANPIX

Sålde tropiska fåglar över nätet - utan tillstånd.

SVEDALA. Via en sajt på nätet hade uppfödaren 28 tropiska fåglar ute till försäljning när inspektionen gjordes för fem år sedan.

Allt utan tillstånd från kommunen, skriver Sydsvenskan.

Uppfödaren hävdar att han sålt högst 20 fåglar inom loppet av fem år. Tingsrätten drar en annan slutsats och slår i domen fast att han bedrivit verksamheten professionellt och storskaligt. På gården fanns äggkläckningsmaskiner som avslöjade att han födde upp fåglar i stor omfattning.

Flera av fåglarna var så sällsynta att de skyddades av den så kallade Citeskonventionen, bland annat orangetofskakaduor och gulhuvade och vinröda amazoner.

Förutom brott mot djurskyddslagen och otillåten miljöverksamhet döms mannen också för häleri - efter att polisen hittat två stulna redskap på gården - samt misshandel av en minderårig pojke.

Straffet blev villkorlig dom med samhällstjänst i 70 timmar, vilket motsvarar två månaders fängelsestraff, skriver Sydsvenskan.