Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Eva Gabrielsson JK-anmäler stödet till Nationell Idag

- 28/04/2010, 09:50 -
1 av 3

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

2 av 3

Dan Hansson / SCANPIX

3 av 3

Dan Hansson /SCANPIX

"Detta är inte finansiering från en privatperson. Detta är finansiering från staten. Det gör detta till något mycket speciellt."

Reaktionerna har varit många och starka efter beskedet att presstödsnämnden ger driftsstöd till Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag.

Nu anmäls presstödet till Justitiekanslern (JK). Bakom anmälan står avlidne författaren Stieg Larssons livskamrat och tidigare sambo Eva Gabrielsson.

"Detta är inte finansiering från en privatperson. Detta är finansiering från staten. Det gör detta till något mycket speciellt." skriver Gabrielsson i sin anmälan.

Enligt Gabrielsson bör JK titta på hur Frankrike förbjöd främlingsfientliga Front National från att skapa fackföreningar och hyresgästföreningar för enbart franska medborgare som inte hade utländsk härkomst.

Om JK inte finner att presstödsnämndens beslut kan stoppas med nuvarande regelverk vill Eva Gabrielsson att JK undersöker om "reglerna för Presstödsnämndens verksamhet bör revideras så. att grundlagen på ett mer tydligt sätt kan upprätthållas som den är avsedd".

Med anmälan fortsätter Eva Gabrielsson att agera i linje med Stieg Larssons aktiva antirasistiska arbete. Larsson gav bland annat ut boken Extremhögern 1991 och var under en period chefredaktör för antirasistiska tidningen Expo.